Svår valsituation

Så är det då dags att göra iordning gula kuvertet och skicka det till Sverige. Det är dags att rösta m a o. Det är inte första gången jag röstar utomlands, förra gången var på konsulat och nu via posten.

Ganska skönt att vara utomlands och slippa alla tråkiga debatter där de bara slår varandra i huv’et med att berätta vad andra gjort fel men sällan vad de själva vill göra. Rena sandlådan egentligen.

Nu är ju val en ganska komplicerad historia. Många områden ska täckas och finansiering ska redovisas. Jag gav mig ut på nätet på partiernas hemsidor och slogs direkt av hur glassiga och flashiga dom är. Verkar som om layout är viktigare än budskap, på några sidor är det faktiskt svårt att hitta partiets politik. Försvann lite förtroende redan där.

Valde ut den i mitt tycke aktuellaste frågan: arbetslösheten. Fler i arbete = mer skattemedel = mer att satsa på andra områden. Oj, så deprimerande läsning! Det pratas bara om ”yngre” och hur viktigt det är att de kommer in på arbetsmarknaden. Jag förstår att de är en intressant väljargrupp, en som går att påverka medan vi lite äldre kanske fastnat i traditionellt röstande o likn. Där tänker dom så fel! Vi är många som skiftar mellan valen och många s k split voters (röstar inte på samma parti i alla tre valen).

Jag tänkte att det kanske pratas om ”äldre” arbetskraft i samband med höjd pensionsålder. Där nämns vikten av längre arbetsliv, fler arbetade timmar, ha möjlighet att arbeta längre osv. Inte ett ord om hur arbetskraft som inte är ”yngre” ska komma in på arbetsmarknaden igen.

Ingenting nå’nstans om att parterna, dvs arbetsgivare och fackförbund, har ett ansvar för arbetsmarknad, arbetskraften och dess kompetens. Inte ett ljud. Ingen politisk vilja eller program eller idé för att försöka få det att röra på sig igen. Jo, Piratpartiet nämner att det behövs en översyn mellan dagens arbetsmarknad och förändrade arbetsliv kontra arbetsrätt mm. Jag trodde den redan var igång.

Ok, då är vi hänvisade till bidrag, dvs a-kassa. Den ska inte höjas säger några partier. Andra säger att den ska höjas, men inte från när, hur mycket eller om det blir stegvis. Och några nämner belopp, men inte ett ord om finansiering.

Och 3:e fasen ska bort och Arbetsförmedlingen ska bort – men vad ska komma istället? Tyst som i graven.

Går in på svt och gör en snabbkoll på ett antal frågor. Vad jag tycker och vad partierna tycker. Intressant! Några ”resultat” lite förvånande.

Det ligger fortfarande ett gult kuvert framför mig. Får väl bli nå’n sorts uteslutningsmetod. För långt ut på kanterna går bort, alldeles för extrema åsikter eller förenklade lösningar för min smak. Liksom särintressepartier, de greppar inte helheten och komplexiteten, jag har inget förtroende, kan inte släppa Sveriges finanser i deras händer.

Några av de ”etablerade” faller också bort, återstår några stycken. Och möjligheten att rösta blankt som är ett sätt att säga: Ledsen, men ingen av er håller måttet, ingen av er står för något som jag kan ställa mig bakom.

Ska bestämma mig imorgon.

 

7 tankar på “Svår valsituation

 1. juliann66

  Inga lätta val alls!
  Jag röstade på mp i EU-valet för att de var det enda partiet som är emot GMO i jordbruket.
  Nu vet jag inte vilket eller vilka jag vill rösta på…

  Gilla

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Funkar inte att riktigt att ”enfrågerösta”, tycker jag. Allt hänger ihop och påverkar varandra och det är mycket som behöver korrigeras och fixas till. Och väldigt mycket som är bra, det ska vi inte glömma bort!!

   Gilla

   Svara
 2. nintja

  Att rösta blankt är att ge sin röst till de man inte vill ska få den, så det är inget vidare bra val att göra. En-fråge-partier, eller med begränsad agenda, är heller inget bra val.

  Att inget parti bryr sig om den äldre arbetskraften som vill få ett jobb stämmer. Mycket tjat om att de unga måste komma in på arbetsmarknaden. Inte ett ord om de som skuffas ut av olika anledningar senare i livet och har svårt att komma in igen, oavsett kvalifikationer, för att man betraktas som ”för gammal”. Tyvärr betraktas man ofta som ”för gammal” redan efter fyllda cirka 45…

  Själv hade jag tur som fick ett nytt, fast jobb vid fyllda 62 efter att ha varit 75% arbetslös i 2,5 år. Jobbade till 67. De ville inte släppa mig vid 65… ;). Men det gav mig också en högre pension att jobba de två extra åren.

  Sen är det ju en massa andra frågor som man väl också vill ska stämma någorlunda (helt går aldrig) med vad man själv har för åsikter.

  Gilla

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Grattis till jobb!
   Håller inte med dig om blankröstning, dvs att det skulle vara att ge den till de man inte vill ska ha den. Blankröstning för mig är ett sätt att säga att jag anser dekokrati och rösträtt viktigt. Rösträtt är både en rättighet och en skyldighet och aktiva msk är en förutsättning för demokrati. Då blir en blankröst en signal om att jag värnar min rösträtt, men tyvärr finns inget parti som får mitt förtroende. Det var skrämmande att blankröstning så länge gick in i gruppen ogiltiga röster, bra att det ändrades.
   Jag skulle inte kunna rösta på något bara för att något annat inte ska ”vinna”.
   Jag får fundera en runda till, men lätt är det inte!

   Gilla

   Svara
   1. nintja

    Tänk rent matematiskt. En blankröst räknas som en blankröst. Dvs då får inget annat parti den. Och då får de andra partierna inte del av din röst. Det parti som då får mest så att säga vinner. Och blankrösten räknas inte på annat sätt än som just en blankröst. Och har därmed ingen funktion.

    Jag är numer pensionär, men hade turen att få ett fast jobb sent och jobba där i fem år innan jag gick i pension vid 67. Numera behöver jag inte bekymra mig om jobb. Äger min egen tid.

    Gilla

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

     För mig är det inte en matematisk fråga utan en signal.

     Även om det var för ett tag sen du fick jobbet så menade jag grattis i alla fall. Det har varit svårt för ”äldre” arbetskraft under de senaste 10-15 år.
     Pensionär låter härligt! Äga sin egen tid ännu härligare!! Njuuut!

     Gilla

     Svara
     1. nintja

      Jag njuter. För en frisk person som jag är det fantastiskt att kunna göra det man vill, gå upp när man vill, gå och sova när man vill, genomföra diverse projekt som legat på lut länge och inte hunnits med när man jobbat. Jag ”slösade” förvisso bort en massa tid under ett och ett halvt år på att vara sekreterare i min bostadsrättsförening, men jag slutade med det vid årsskiftet. Jag håller fortfarande i brfs webbsite (wordpress-baserad), men allt övrigt har jag avsagt mig. Kände att jag inte fick tillräcklig egen tid. Det blev som drygt ett halvtidsjobb. Det var både lärorikt och stundtals roligt, men alldeles för mycket.

      Det var inte lätt att få jobb vid min ålder (över 60) men genom kontakter och envishet gick det och jag hade en fot kvar i branschen (databranschen, inrikting sidlayout och grafik) med de 25% jag bidrog med på mitt gamla jobb. Hann söka drygt 200 jobb innan jag fick napp. Men utan kontakter som visste vad jag kunde hade det aldrig gått. Hade också en mycket bra AF-kontakt som litade på att jag gjorde allt och som dessutom kunde både den öppna marknaden och visste hur det såg ut i min bransch och därför inte ställde orimliga krav på mig. Jag behövde exempelvis aldrig syssla med låtsas-aktiviteter som att lära mig skriva cv… Alla har inte sån tur. De arbetsgivare som vågar satsa på en äldre person är det tyvärr ont om.

      Gilla

      Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s