Nyår – bakåt och framåt

Det dyker upp kloka ord då och då i tillvaron och en del kan man ta till sig, andra inte. På facebook dök det upp nå’t som lät ungefär så här: det finns en anledning till att backspegeln är så mycket mindre än framrutan. Jag blir ibland lite matt av allt som predikar framåt, framåt. Det beror nog på att jag tror att det som definierar oss, det som är ”jag”, är en summa av historia och framtid. Vad jag har varit med om, var jag har varit hänger ihop med var jag är på väg. Kanske en del är rädda för att titta bakåt, men då missar man en bit av sig själv, kanske t o m förnekar den. Påståendet ovan kan ändras lite till att det finns en anledning till att bakrutan är ungefär lika stor som framrutan. Eller hur?

Nyår är en högtid som verkligen inbjuder till att titta både bakåt och framåt. Den präglas dels av sorgligt vemod, dels av glad spänning. Ett år har passerat, det är dags att lämna det som ett par väl ingångna tofflor. Ett år ligger i startgroparna som ett oskrivet blad fullt med överraskningar.

Mitt 2013 började med att jag kvalade in i de arbetslösas skara, men det skulle nog ordna sig under året. Det gjorde det inte. Ekonomin såg bekymmersam ut, men skulle nog ordna sig, det var ju tillfälligt. Det var det inte utan det fick stöttas upp med lite privatlån. I bostadsrättsföreningen började vi med elstamsbyte som flöt jättebra. Arbetet med stambyte av vatten och avlopp började den 24 mars efter över 1 års planering, möten osv. Det är en stor operation som tyvärr ännu inte är klar och besvikelsen över entreprenören är stor. Det har tagit och tar mycket tid och energi att trycka på, tjata, påminna……och det är förbannat tradigt.
På plussidan för 2013 ligger ett fantastiskt vandringsår! Visserligen kom det igång cirka 1 månad senare än vanligt, men sedan var förhållandena utmärkta och bjöd på många nya etapper. Det var egentligen inte vädret som avslutade säsongen i slutet av november utan de korta dagarna. Ett annat plus för 2013 är, som alltid, möten med människor även om det inte blivit så många pga arbetslösheten.
Så fortsätter tillbakablickandet utanför min lilla tillvaro – vad hände i världen? Blev den lite, lite bättre? Tyckte att 2013 tackade för sig med stil eftersom solen tittade fram på årets sista dag.

Mitt 2014 börjar med arbetslöshet, men behöver inte sluta så. Efter mycket funderande och planerande så ser året spännande ut med förändringar och utmaningar. Jag har skrivit tidigare att jag har något ”på gång”, men att jag inte kan eller vill ropa ut det förrän det är igång. Och det är i början av året det kommer att ske! Allt är öppet, verkligen ett oskrivet blad, allt kan hända. Spännande, roligt och skrämmande.
Jag ser fram emot möten med människor – både gamla invanda och nya bekantskaper. Det finns en lösning på ekonomin som kommer att sudda ut magkatarren.
Så är det valår vilket brukar vara ett intressant skådespel. Världsekonomin har bromsats och vänder sakta uppåt, kanske inte kommer att märkas så mycket 2014 men är i alla fall glädjande. Och världen blir förhoppningsvis lite, lite bättre under året.

Här börjar året med grått, dystert väder men det är vindstilla. Året vill nog bara ge oss en mjukstart vilket jag gillar, det är snyggt och en bra början. Det ger frid och ro att minnas, summera och fundera vidare.

Lyssna till det förflutna och tala till framtiden. (Stephen Fry)

GOTT NYTT ÅR med hälsa, lycka och glädje!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s