Kulturnatt och lite mer Öresund

21-22 september 2013
Oj, så tröttigt det var på kvällen, kom iväg lite sent så det blev ingen lång kulturnatt för mig. Lite konst, musik och en stilla stund i Domkyrkan. Fint väder så det var gott om folk i alla möjliga åldrar som strosade på sta’n mitt i natten – härligt!

Idag vandring igen längs Öresund med hopp om indiansommar, men ett grått Ramlösa gav inget större hopp. Kom ner till havet och Danmark gick inte att urskilja. Men det är skönt med så’nt väder också.

Funderade på hur väder ändrar landskapet. Glittrigt hav med solig blå himmel, grönska och små blomhuvuden som tittar fram, vita segel som avtecknar sig mot Ven. Eller böjda träd i blåsten, dimma över havet, regntunga moln, jorden trött och tung, stora skepp som kan bara kan skönjas. Samma plats men helt olika sceneri och det förändrar samma landskap så det blir två. Inte nödvändigtvis sämre eller bättre utan bara olika. Och allt har sin tjusning.

Kom att tänka på en bit av en dikt som jag läste på en infotavla i Hlesingborg igår:

Vandra med mig ut på landborgen!
Stanna där sikten är fri! Se mot Danmark
en blickstilla sommardag. Det smala vattnet
ligger mellan två länder likt en sidenscarf
som en ung flicka tappat.
(Bo Ivar Nilsson)

På tal om natur så tror jag att jag såg en blommande rhododendron – kan det stämma? De blommar väl på våren!

Pauserna blir korta i det fuktiga, lite råkalla vädret, gott med varmt kaffe. Inte många ute, men det är det sällan på söndagar. Förhoppningsvis njuter folk av långfrukost innan det är dags att hämta lite luft.

När man hela tiden har havet på ena sidan, i detta fallet den högra, och därifrån kommer den fuktiga vinden så skapas till slut en väldigt märklig frisyr. På läsidan ligger håret som det gjorde på morgonen medan det på andra sidan står rakt upp och ut på samma gång. Det blir en något splittrad helhet om man säger så. Det kan avläsas i mötandes ansikte och i blickarna på Landskrona station.

Nya skorna fungerade bra, inget störtregn någon av dagarna, buss och tåg fungerat trots Skånetrafikens it-problem, mycket avkoppling och huvudrens. En härlig vandringshelg! Fast jag undrar fortfarande var indianerna stack iväg med sin sommar…..

Tips

– Skåneledens etapp går mellan Helsingborg och Landskrona. Vill du slippa städerna så vandra mellan Ramlösa och Borstahusen.

– varierad natur med kustvandring, Hilleshögs dalar och Glumslövs backar. Mysiga små byar perfekt för fika, där finns oftast också toaletter.

– i Ålabodarna kan en avstickare göras uppför backen till Örenäs slott, fin fikastund med utsikt mot Ven och Danmark.

– Skåneleden följer Industrigatan från Helsingborg till Råå, men man kan leta sig ner till havet så snart som möjligt när industrierna börjar ta slut om man blir trött på att vandra på väg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s