Stupa på sin post? Nä, gå iväg!

En händelse i helgen har jag funderat på några dagar. Ska jag blogga om den eller inte? Så kom jag fram till att kanske det kan hjälpa någon, få någon annan att utöva lite självrannsakan och oss alla att tänka efter.

I söndags dök det upp en fråga i en grupp på facebook. Jag kommenterade med två tips. Så kom en kommentar från en annan person och där var Ierapetra felstavat. Det händer då och då och jag brukar försöka att vänligt påtala den korrekta stavningen.

Här måste jag skjuta in en förklaring för den oinvigde: det grekiska alfabetet skiljer sig från det latinska. Dessutom innehåller grekiskan en hel del diftonger som ställer till det när ett grekiskt ord transkriberas från grekiska bokstäver till latinska. Ofta finns mer än ett alternativ och inte ens grekerna själva är konsekventa. En del ord är givetvis enkla att skriva om som t ex Θεσσαλονίκη som med latinska bokstäver blir Thessaloniki. Ierapetra är ett så’nt ord som egentligen är enkelt att överföra för det innehåller inga ”konstiga” bokstäver eller diftonger: Ιεράπετρα = Ierapetra. Ändå skriver en del ibland Lerapetra, Irapetra, Iera Petra och andra exempel.

Tillbaka till min kommentar till kommentaren! Jag skrev: ”Ursäkta, men det är Ierapetra.” Döm om min förvåning när jag genast blev påhoppad om mitt uppförande och beteende. Jag gjorde då ett stort misstag – jag försökte förklara varför jag upplyste om stavningen. Det skulle jag inte ha gjort. Det var som att hälla tändvätska på glödande kol. Nu drog jag på mig en mängd ilskna kommentarer om vilken sorts människa jag var osv. Jag blev lite irriterad och förvånad, men droppen som fick min haka att falla ner i knähöjd var när jag plötsligen kallades för ”mobbare”!

Det ska tilläggas att tre andra personer gick in i tråden som också påtalade att det korrekta är Ierapetra. Vi var två som fick, i mitt tycke, hårda kommentarer.

Tänk, allt detta för att jag skrev ”Ursäkta, men det är Ierapetra.” Nåja, någon gång skulle det väl hända mig att bli påhoppad på nätet.

Så dök det upp ett separat inlägg där jag och en person till nämndes med namn. Våra namn var medvetet felstavade (mitt två gånger). I inlägget kallades jag igen för ”mobbare” och en fråga riktades till gruppadmin: vad det så här otrevligt det skulle vara i gruppen? I inläggets kommentarer kunde man bl a läsa att vi två borde uteslutas ur gruppen.

Nu var jag helt förstummad. ”Ursäkta, men det är Ierapetra.” Skulle jag gå i svaromål eller låta det vara? Jag kom fram till följande:
– det sägs att man ska stå på sig, att man hävda sin rätt, att ingen ska få trampa på en. Det kan väl vara bra, men det kräver att det hos parterna finns respekt, vilja att lyssna och förstå samt vanlig anständighet. Ibland måste man bara skaka på axlarna, vända sig om och gå iväg.
– vi måste vara mycket mer försiktiga med ord! Mobba är ett starkt ord liksom t ex trauma, kränkt och ångest.
– innan vi klickar iväg ett inlägg eller en kommentar ska vi tänka ett varv till. Det vi skriver står där. Alltid. Det må vara lätt att angripa någon som man slipper se i ansiktet, men det ursäktar inget. Och i många läsares ögon faller det hårda, grova, plumpa tillbaka på den som skrev istället för den det var riktat till. Något att fundera över: hur framstår jag?

Jag skriver inte detta för att få medhåll eller glada tillrop. Eller för att bli tyckt synd om. Jag tror inte att jag är ensam om att råka ut för nå’t så’nt här vilket jag tycker är så trist, så trist. Jag skriver det för att få oss alla att tänka till innan vi sänder ut något på nätet. Kanske du också tycker att min ursäkta-kommentar var dum, otrevlig, onödig el likn, men hur skulle du besvara den? Behöver den över huvud taget besvaras? Tramsigt att bry sig om stavning? Nja, jag tycker namn över huvud taget är viktiga både för avsändare och mottagare.

Jag tror på mänskligheten och jag tycker om människor. Jag är inte så naiv att jag tror att vi alla älskar varandra eller att vi ens måste göra det. Vi är olika och alla klickar inte med alla. Det måste inte leda till angrepp eller konflikt.
Om och när något så’nt här händer dig så är mitt råd – var stark nog att gå iväg och gör något som berikar ditt liv och lägg din tid och kraft på människor som du trivs med. De andra har sina kompisar, låt dem trivas tillsammans i sitt hörn av världen.

Om jag blev utesluten ur gruppen? Nej. det blev jag inte. Jag lämnade självmant. Gruppen har många trevliga människor, men när en klick får bete sig så här så har jag bättre saker att ägna mig åt.

Nu ska jag fortsätta ta mig igenom värmeböljan! 42 gr på torsdag i prognosen – jippi…..

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

PS. Finns också på facebook

16 tankar på “Stupa på sin post? Nä, gå iväg!

 1. Ingegärd Ek

  Hej Ia. Såklart du gjorde helt rätt. Jag hade gjort likadant. Det finns tyvärr personer som suger ut ens energi (om man tillåter dom). Vill önska dig en trevlig sommar på underbara Kreta😊🌞

  Gillad av 1 person

  Svara
 2. evamyrenberg@gmail.com

  Hej Ia! Problemet med kommentarer på nätet är ju, bland annat, att det inte finns några tonfall i det man säger. Jag tänker, när jag läser det här, att personen som tyckte det var så förfärligt, antagligen har en del mobbare omkring sig i tillvaron och som kanske ilsket säger ”men ursäkta!….” Det finns folk till allt! Hoppas du mår bra iaf och står ut i värmen. Kram!

  Skickat från min iPhone

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Så du menar att då är det ok att häva ur sig tillmälen och beskyllningar? Man kan ju framföra sina åsikter civiliserat, utan att slå någon i huv’et. Och det var inte bara en person, bara att en person var dominerande.

   Gilla

   Svara
 3. Sophia Hedlund

  Det finns alltid massa troll och besserwissers på nätet. En sak som jag märkt är när jag blir påhoppad så kan det vara så att den som blir irriterad inte har uppfattat tex ironi osv… Därför är jag numer väldigt tydlig med smilies/smajlis/smiley eller hur det nu stavas 😜

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Och jag har så svårt för en massa smileys, emojis o likn. Oavsett om man uppfattar något negativt så kan man väl uppföra sig anständigt? Kanske börja med att be om ett förtydligande. Jag förstår inte de som startar på alla cylindrar med en gång och ger sig på andra människor. Några gränser har vi väl alla, eller…

   Gilla

   Svara
 4. Thalassa

  Det där med att skilja på sak/åsikt och person är väldigt svårt för många – extra svårt på nätet, tror jag. Diskussionens vågor får gärna gå höga, och att ”slåss” med argument är OK tycker jag, men det är aldrig OK att slå någon i huvudet med tillmälen och förolämpningar! Fult och lågt!
  Ta hand om dig i hettan!

  Gilla

  Svara
 5. Carola

  Jag håller ( som vanligt) helt o hållet med dej. Man kan ju fundera vem som är mobbaren. Jag har också själv gått ur två liknande grupper då jag tyckte det blev för mycket tjafs och hätsk stämning för ingenting. Fortsätt du med dina intressanta o kloka inlägg i kontext där det känns bra!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Nja, vi får vara försiktiga med ord. Mobba är väl systematiskt, det här var en engångshändelse. Plumpt, hårt, elakt, oartigt och lite annat kan man kalla det!

   Gilla

   Svara
 6. Monika M Ringborg

  Jag tycker ditt klargörande var helt berättigat. Sjukt att röra upp himmel och jord och ansätta en person på det här sättet. Det har hänt att någon rättat mig och sagt att det heter Thessaloniki och inte Saloniki. Inget att bråka om! Om jag verkligen säger eller skriver fel och någon korrigerar, så blir jag glad. Du gjorde rätt som lämnade!
  Allt gott!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Förutom att jag tycker namn är viktiga (framför allt på person) så kan det väl vara roligt att veta var man är/har varit. Och kunna säga namn rätt när man är där. Jag kommer fortsätta att då och då påtala felstavat Ierapetra och om någon har synpunkter så lärde jag mig denna gång att försök inte förklara – bara låt det vara. Det finns väl värre saker att bli upprörd över i vår värld….
   Ha det gott!

   Gillad av 1 person

   Svara
 7. Lena

  Visst är det helt ok att påpeka felstavade ortsnamn! De som uppfattat det fel bör ju bli rättade. Det verkar som många tycker att de kan uttrycka sig hur som helst på nätet, fritt fram att vara elak och racka ner på andra av vilka anledningar som helst. Anonymiteten på internet kan vara farlig.
  Läste just om den franska flickan de hittat död i en ravin på Kreta, en sorglig historia.
  Ta vara på dej!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Samtidigt hoppas jag att den där anonymiteten inte innebär att folk visar sitt rätta ansikte för då står det illa till med tanke på allt näthat! Bara för att något är opersonligt så måste man tänka efter. När epost kom sas det att skriv inget som du inte är beredd att läsa på en löpsedel. Kanske vi på sociala media borde tänka: skulle jag säga det här till personen om vi var ute bland folk?
   Ha det gott!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s