Det hänger ihop

Efter en helg med träffar med olika vänner över fika, söndagsfrukost och lååång men delikat och trevlig söndagslunch blev det måndag igen. Tillbaka till verkligheten och den är spännande/orolig (ringa in det som bäst överensstämmer) så det räcker.

Denna bloggen ska handla om min vardag, vandringar, funderingar med mera. Politik!? Ja, det har väl i alla högsta grad med vardagen att göra samt både kan och bör leda till funderingar. Jag är ingen politisk journalist eller kommentator och har inte läst och hört allt, men det går bra ändå. Tycker jag.

I torsdags var det val i Storbritannien och det har väl ingen missat. Utgången blev inte som Tory önskat utan de försvagades. De knöt då ihop sig med DUP som var okända för mig. Efter att ha läst på lite på nätet undrar jag om inte valutgången kommer att visa sig mer katastrofal än britterna kunde föreställa sig. Det känns som om May har tagit fan i båten, det kan bli jäkligt besvärligt att ro och manövrera. Man kanske kan tycka att vaddå, båda är konservativa, men det finns gradskillnader inom allt. DUP gör ett skrämmande intryck på mig. May’s mantra under valrörelsen, ”strong and stable”, skickar inga trygga vibrationer.
May gjorde i februari klart i sitt tal att det skulle bli tuffa förhandlingar om Brexit. Det var ett obehagligt tal med förtäckta hot och antydningar. Givetvis har deras position försvagats, men samtidigt kan jag tänka mig att EU tar sig för pannan och undrar hur rörigt och veligt förhandlingspartnern nu kommer att agera.
Alltså osäkerhet och oroligt.

I Frankrike börjar det ta form efter deras val och Macron blir mer och mer känd. Lite lugnt på den fronten, men en ny medspelare.
I Tyskland måste politiker visa musklerna inför valet i höst. De har en hemmaopinion som bl a är trött på krisen i Grekland. Det blir viktigt att agera kraftfullt och i linje med olika opinionsmätningar för den som vill vara kvar i maktens boningar efter valet.
Valår är helt enkelt ett helsike för oss vanliga dödliga. Det blir inte mycket gjort av vikt och värde.

På torsdag är det dags för nytt möte om delutbetalning av 3:e stödlånet för Grekland. Det blev ju inget beslut den 22 maj. Skuldlättnader och korrigering av tillväxtmål står också på agendan och är de två frågor som det råder störst oenighet om. Holländske finansministern, och tillika ordförande för eurozonens finansministrar (euro-gruppen), Dijsselbloem la fram ett förslag efter mötet 22 maj som jag inte kunnat hitta någonstans, men det har antagligen diskuterats i telefonsamtal och informella mötet. IMF har tidigare uttalat sig positiva till förslaget.
Tyske finansministern säger nej till skuldlättander, i alla fall före 2018 då 3:e stödlånet löper ut. Frankrike har sagt att de stöder Grekland. Nu så här dagarna innan mötet är det omöjligt att få en uppfattning om hur det kommer att gå på torsdag för nu läcks det från allt och alla! Det är källor, talespersoner, feltolkade uttalanden….ja, en väldig soppa helt enkelt. Även IMF är drabbat av allehanda utsagor och det kan nu tyckas som om de inte kommer att vara det stora stöd som Grekland hoppades. De är eventuellt beredda att ge euro-gruppen mer tid att diskutera och nå en lösning. Det har börjat pratas om ”principer” vilket ofta innebär att kompromisser är på gång.

Jag vet inte hur medveten omvärlden, och då menar jag resten av Europa, är om hur viktig torsdag är för Grekland. Turistsäsongen är igång på allvar och blir en märklig kontrast med loja, glada, njutande människor i ett land som håller andan och avvaktar. Efter 7 (sju) år – blir det några lättnader eller ska tumskruvarna fortfarande skruvas åt hårt. Skuldlättnader och nedskrivna tillväxtmål skulle lätta pressen något, kunna få igång ekonomin mer och lugna det politiska läget.  Ny Demokrati kräver från och till nyval eftersom de leder i undersökningar, men frågan är om inte Grekland behöver intern stabilitet och lugn ett tag till.

Dessutom finns det i EU en del frågor som inte fått någon lösning än, till exempel flyktingsituationen. Det sitter folk och väntar i Grekland och kommer fortfarande flyktingar till både Grekland och Italien. Avtalet med Turkiet fungerar som bekant inte. De har antagligen fullt upp med interna problem förutom att de då och då kränker Greklands gräns till havs eller i luften. Om det eskalerar så får EU ett problem på sitt bord som kan visa sig betydligt värre än alla brexitar och skuldkriser tillsammans.

Allt det ovan nämnda plus olika maktspel och annat påverkar varandra. Det är därför ingen fördel för Grekland på torsdag att det just nu är så många stora och osäkra saker på gång. Då är vi framme vid rubriken ”Det hänger ihop”! Allt som händer i EU påverkar alla dess medlemmar, direkt eller indirekt. Och det gäller även Sverige.
På sociala media är många engagerade i trumpen i väst, men vi har sannerligen tillräckligt att överblicka och fundera över på vår egen bakgård.
Håll tummarna för Grekland på torsdag!

Vandra med mig på Kreta!
Du kan koppla av, njuta samt uppleva mina gömda pärlor.
Mer information på hemsidan http://inspirewiz.com
Välkommen!
PS. Berätta när du bokar att du läser bloggen så får du 15 % rabatt på vandringsvecka!

15 tankar på “Det hänger ihop

 1. Ingalill Franzén Polikarpidou

  Klokt och insiktsfullt skrivet, Ia, tack!! Det är mycket viktigt att också skriva om politik, eftersom den berör/har effekt på oss alla, vare sig vi vill det eller ej. Jag håller definitivt mina två tummar för Grekland imorgon, torsdag. 🙂 Kram!
  / Ingalill

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Hur var det nu – ska Tsipras börja med slips om det blir skuldlättnader? Har för mig att jag läst nå’t om att han lovat det!
   Håller hårt, hårt här också! Kram

   Gilla

   Svara
   1. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Hahaha, ja det kan nog stämma att han har lovat det! Han kan ju ta den där italienska slipsen han fick i gåva av Mario Renzi, medans han fortfarande var premiärminister i Italien 😀 😀

    Gillad av 1 person

    Svara
 2. barabrittiskt

  De senaste dagarna har ju både Schauble och Macron mer eller mindre välkomnat UK tillbaka i fållan om de skulle vilja och britterna själva skrikit nej tack till DUP. Även John Major har bett May att glömma DUP eftersom det skulle kunna sätta Nordirland i brand. Det här känns ganska optimistiskt just nu faktiskt. Vi får se. Håller tummarna för Grekland också under tiden. Läste igår om de tre förslagen till lösningar på flyktingfrågan. Återstår att se om något av dem fungerar.

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. Ingalill Franzén Polikarpidou

   Det har jag totalt missat att Schäble och Macron skulle ha sagt något sådant! Däremot såg jag, dagen efter senaste UK-valet förra veckan, när Juncker med bister min sa att han var beredd redan på måndag att börja förhandla.

   Gillad av 1 person

   Svara
   1. barabrittiskt

    Ja Juncker vill ju att det ska gå snabbt nu och att de kommer igång. Hans EU förlorar 16% av sin budget utan UK och det vore bra att veta hur de ska ha det. Men ländernas ledare är lite mer öppna även om det inte kommer att vara en stående inbjudan att återkomma utan UK får bestämma sig ganska snabbt.

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

     Jag gillar Juncker i Brexit-frågan. UK gick ut hårt och tufft, de behövde minsann inte EU och de skulle bestämma hur förhandlingarna skulle gå till. Juncker har hela tiden varit fast och saklig, inte vikt sig utan hänvisat till regelverk osv.

     Gilla

     Svara
  2. iamittilivet Inläggets författare

   Jag har fått släppa UK nu ett tag, det är helt enkelt för rörigt och för många turer hit och dit. Koncentrerar mig på Grekland ett tag. Idag hoppas vi på skuldlättnader!
   De tre förslagen har jag missat – var läste du om dom? Positivt om EU tar tag i flyktingsituationen – tragiskt för flyktingarna att det tagit så lång tid.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s