Ensamhetstidsåldern

Trevliga dagar hos systerdottern i Kalmar. Trots regn. Den planerade vandringen blev istället en härlig biltur med många stopp då vi fick oss till livs lite av varje av historia, kultur, konst mm. Så vackert i naturen eftersom höststormarna inte härjat och vi njöt av höstens sprakande färgskiftningar.

Vi var bl a i Pataholmen där det fanns ett i högsta grad levande samhälle och varv på 1800-talet. Det var inte svårt att föreställa sig full fart vid handelsgårdarna, hästskjutsar som kom för att hämta eller lämna, bankande ljud från varvet, samling vid brunnen på torget där antagligen nyheter och skvaller utbyttes, ungar som sprang omkring i gränderna.

När jag åkte till Skåne igen igår kollade jag lite på nätet och ramlade över en intressant artikel i The Guardian: The age of loneliness is killing us. Den handlar om något som jag funderat och pratat om länge: vårt samhälle och leverne blir mer och mer ensamt och isolerat vilket är tvärt emot vår natur. Och det är upp till oss – vill vi ha det så här?
Det är en ganska lång artikel så jag skriver inte mer här utan häll upp en kopp kaffe, läs och begrunda (högerklicka och välj översätt om du vill läsa på svenska)!

Tänkvärt smakprov från artikeln:

Ebola is unlikely ever to kill as many people as this disease strikes down. Social isolation is as potent a cause of early death as smoking 15 cigarettes a day; loneliness, research suggests, is twice as deadly as obesity. Dementia, high blood pressure, alcoholism and accidents – all these, like depression, paranoia, anxiety and suicide, become more prevalent when connections are cut. We cannot cope alone.

1 tanke på “Ensamhetstidsåldern

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s