Semester – dag 3 och 4

Dag 3 – Rethymno
En dag i sta’n! Några delmål, men mest strosa omkring, gärna med kameran i handen, och se vad som dyker upp. I ryggsäcken också en bok så om andan faller på för en fika eller ett glas vin kan jag varva den med folkglo.

Första delmål var Contemorary Art Museum of Crete. Jag tar aldrig reda på vilka utställningar som pågår utan tycker om att bli överraskad. Modern konst är inte riktigt min favorit, men alla behöver vi utmanas ibland och öppna sinnena. Bara några konstverk tilltalade mig, men på en våning ställdes verk ut från stadens egen konstnär: Kanakakis som dog 51 år gammal. Där gick jag två varv.

Nästa delmål var inte öppet så jag gick ut till fyren i venetianska hamnen. Har funderat på att göra det flera gånger och nu blev det av. Inte en så fantastisk fotoplats som jag trodde, men väl värt besöket. Jag undrar om dekorationerna på fyren betyder något…

Mer konst: Art&About Gallery som öppnade för fem månader sedan, men funnits längre – främst på nätet som online gallery. Underbart vacker lokal, nyrenoverad med fantastiska valv. Nästan lite väl många tavlor, men bara nästan. Man får helt enkelt ge sig tid. Jag gick runt lite mer än två varv i lugn och ro och det visade sig att jag ständigt upptäckte nya tavlor. Olika stilar och en del konstnärer älskade verkligen färg. Även om jag kanske inte tycker om en så’n tavla så blir jag så glad av generositeten och färgerna. Vi har för lite och för tama färger i vår vardag! Galleriet är en godisshop för vuxna.

Rethymno har tre marknader i veckan och jag hade läst om en organisk marknad vid stadsparken. Travade dit och….ja, du vet hur det känns när luften liksom går ur en. Där fanns fem-sex stånd med honung, frukt och grönsaker. Jag svängde in i stadsparken istället och fikade. Det är en skön, lugn oas mitt i sta’n stök och bök.

Så tänkte jag att gamla sta’n strosar både jag och alla andra mycket i, men varför inte ta en sväng på andra hållet! Jag tog en gata i högen och klev då in i mer nutida Rethymno. Valde gator på måfå, men tror du inte att jag plötsligen stod framför Veli Pasha-moskén! Här passerade jag också ifjol, såg då att det stod ”museum” men grinden var stängd. Nu var den öppen och jag hade preliminär för pensionärspris på inträdet!
Inne i den vackra moskén med fantastiska valv finns Paleontologiska muséet. Detta är inte riktigt mitt område även om jag fascineras av fossiler och fynd som ger perspektiv på hur liten, liten, yttepyttedel jag själv är i tidens gång. Jag har dock inte riktigt intresset för att lära mig de olika perioderna eller namn på fossiler osv. Lite häftigt var det att de i bilder visade hur Kreta steg upp ur havet eller rättare hur botten avslöjades när vattnet sjönk. Och visst är det häftigt att det funnits tre olika elefanter på Kreta och liten flodhäst!?

Strosade ner mot gamla sta’n och vid en kyrka fick jag syn på en målning. Jag har sett många ikoner och målningar, men aldrig den gode herden och han hade en alldeles egen målning. Man lär och upplever nå’t nytt varje dag – om man är vaken och ser sig omkring.

Sen eftermiddag gick jag hem till ett par väldigt trevliga (fast de är från Stockholm…) svenskar som flyttade ner för sex år se’n. Vi ses ungefär en gång om året (dock inte under pandemin, så klart). Samtalsämnen saknas inte, dråpliga situationer och händelser berättas, lite klagan, allvar och glada skratt. Denna kväll drog vi in till gamla sta’n och åt på Raki Ba Raki. Vi lyckades få bord i den fulla gränden. Vi kom på att det var där vi åt första gången vi träffades öga mot öga och inte digitalt. Efter middag smet vi in på en bar runt hörnet. Och som vanligt tänkte jag morgonen efter ”det där sista glaset vin kunde jag varit utan”, men vad gjorde det där och då! Man kan och bör inte vara förståndig alltid.

Dag 4 – från Rethymno via Amari-dalen till Ierapetra
Efter frukost hos Stella och ”ajö, vi ses om ett år, ha det bra” och utcheckning från Rethymno House var det dags att börja bilfärden hemåt. Trodde jag. När jag kom till parkeringen var Panda inlåst av andra bilar. Jag försökte trixa ut honom, men gav upp. Jaha, polisstationen nära, jag går dit och ber om hjälp. Då gled en bil in och gjorde en märklig parkering, jag frågade om han ville ha min istället ”men jag får inte ut min bil”. Han tittade bort och tyckte att det var väl inga problem. Tyst räckte jag honom bilnyckeln och han antog utmaningen. Han fick fixa och trixa en hel del, men till slut var Panda ute i friheten igen. Kretensare är urjäkliga på de där millimetrarna i trafiken!

Vi satte kurs mot Zaros via Amari-dalen. Vägen är bra, två körfält men ingen vägren. I stort sett ingen trafik så jag gled tidigt in i sakta njutmak. Körde väl i sisådär 40-50km/tim, ibland 30 km/tim, kunde stanna lite varstans. Där är så vackert! Grönskande, kulligt, fantastiska vyer och över alltihop tronar Psiloritis som liksom är med hela vägen. En del lövträd hade börjat skifta – hösten är på väg även om vädret är helknas. Fotografera är ingen idé utan bara ta in, njuta och fylla minnesbanken.
(klicka på foton för större storlek)

Jag slutar aldrig att fascineras och förvånas över den här öns många olika ansikten och hur generöst den delar med sig samtidigt som den inte fläker ut sig utan är något hemlighetsfull. Tänk att jag får bo här! Efter mer än nio år nyper jag mig fortfarande då och då i armen.

Lunch i Zaros. Tips – om du kör till Zaros så var försiktig inne i byn. Det finns gott om stora pickuper som kör som om ”det kom ingen igår” och, framför allt, hämtar stora lastbilar plastflaskor med vatten här i Zaros. Och de är stora! Eller man kan säga att när de kommer blir byn plötsligen betydligt mindre.
God omelett med tillbehör hos Taverna Oasis.

Nu ville både Panda och jag hem så sista biten gick inte fort men inte heller i 40-50 km/tim. Trött, nöjd och belåten med mina dagar fast jag kunde haft en dag till i Rethymno. Efter att meddelandet om utebliven garantipension kom och orsakade ekonomiska brydderier, den förfärliga sommaren med sin hetta och värmebölja samt den elaka infektionen i september hade en dag till varit vilsamt och gott. Något att komma ihåg till nästa gång!

Fler inlägg om Rethymno och vägar dit och hit finns under ”TTT-Tips Till Turist” här på bloggen. De första två semesterdagarna kan du läsa om här.
Foton finns på min flickr-sida (manual till flickr ute i högermarginalen här på bloggen).

Ha en skön och fridfull Allehelgonahelg! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september – juni.
Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

Lämna en kommentar