Snart hemma igen och Theofania

Ikväll avslutas mitt uppdrag som hus- och djurvakt! Då styr jag österut mot Ierapetra och hemmet mitt. Ska bli skönt att komma hem efter 16 dagar, men kommer nog att sakna hunden Dorothy de första dagarna.
Att bo i by passar inte mig så imorgon beger jag mig till Iraklio för ärenden och se på folk. På fredag är det dags att gå ner i fiskehamnen och fira Theofania. Jag har bloggat om det tidigare, men det skadar nog inte med en repetition.

Theofania
En del kallar det Epifania (alternativ stavning Epiphany), men det är västkyrkligt medan Theofania är östkyrkligt. Från början firades Jesu uppenbarelse som Guds son, bl a via sin födelse och dop samt de tre vise männen via Betlehemsstjärnan. Så delades ju den kristna kyrkan för många år sedan och den västra delen poängterade de tre vise männen medan den östra delen la vikten vid Jesu dop.
Det kanske kan tyckas märkligt för oss, men hos de ortodoxa och de övriga östliga kyrkorna är Jesu födelse inte stort då det ansågs hedniskt att fira födelsedagar. Det är först i och med dopet som han blir Messias, en stor händelse. Alltså är Theofania större än julen.

Trettondagen firas i Sverige till åminnelse av de tre vise männen vilket firas i den grekisk-ortodoxa kyrkan den 25 december. Det verkar vettigt med tanke på att hela Jesu liv ska klaras av före påsk. Den 6 januari firas här Theofania (kallas också Ta Fota som betyder ljusen) som betyder ”gudsuppenbarelse” vilket innebär att Jesus blev Messias och intog sin plats i treenigheten. Det skedde i samband med hans dop som utfördes av Johannes Döparen (som har en hel del dagar under året, bl a hans halshuggning). Alltså måste vatten välsignas och det görs i liten skala redan kvällen före då präst går omkring med heligt vatten och en olivkvist och stänker på butiker osv.

(Fördjupar man sig lite mer upptäcker man att enligt julianska kalendern [som delar av den ortodoxa kyrkan fortfarande använder internt] firas Jesu födelse den 7 januari och herdarna några dagar senare. Och Theofania är den 19 januari….. Vem har sagt att det måste vara enkelt?)

Theofania inleder epifanitiden som är sex söndagar fram till fastan börjar.  Vi sekulariserade har nog glömt bort att julhögtiden egentligen är 13 dagar lång och att epifani också finns i den protestantiska kyrkan. Mycket som ändrat sig, t ex hör stjärngossarna egentligen hemma på trettonhelgen. Man kan lära sig mycket när man surfar på nätet!

Givetvis finns det mycket mer runt den här dagen som speciell mat, kakor med gömda gudsbilder, barn som går runt och sjunger dagen innan osv, men jag upplever bara den officiella delen här i Ierapetra.
Efter gudstjänst i kyrkan tågar orkester, präster och diverse dignitärer ner till båt i fiskehamnen. Där stiger de ombord och båten kör ut till mitten av hamnen. Det läses några rader (jodå, det finns mikrofon och högtalare), rings i kyrkklockor och det heliga korset slängs i vattnet. Förståndigt nog är ett band knutet i korset så det halas upp igen för att kastas i igen. Tredje gången är det ett träkors som kastas i och då hoppar ett gäng gossar i havet och simmar ut till båten. Den förste som får tag i korset i vattnet vinner vilket ger ett väldigt lyckligt år. Han får under ett dygn gå runt till människor, välsigna dom och de ger honom pengar.


Efteråt kan den som vill gå in i kyrkan vid fiskehamnen och tända ljus. Det vill många, kan ta en stund att ta sig in. Det är sta’ns äldsta kyrka och den är väldigt vacker. Målningar och ikoner från olika tidsepoker i olika stilar. Mörka, lite mystiska delar och ljusa delar med vackert ljusinsläpp. Synd att den inte är öppen utom vid gudstjänst o likn.
Sedan går alla runt på sta’n och alla caféer är fullsatta. På kvällen är det vanligt med levande musik på tavernor. Och det gäller att fira så här i elfte timmen för på måndag slår vardagen till igen. Det är skönt när den grå och invanda vardagen bryts av genom att något annat händer och det känns också skönt att få återgå till det vanliga.

Några länkar till mer information:
Heliga Philothei Ortodoxa Kloster, Enköping
Wikipedia

Ha en skön Trettonhelg/Theofania! Var rädd om dig och andra!
Och God Fortsättning på nya året!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s