Delta, Omikron och…ja, hur ska vi ha det?

I förra blogginlägget skrev jag att jag gått ner i bloggfrekvens och att det kanske var bra vid den här tiden på året då många har annat att göra än att läsa bloggar. Men det är inte riktigt så det ligger till. Egentligen.

I fredags drog ett oväder över Kreta och vi på östra Kreta var i utkanten. Jag vandrade och det föll lite regndroppar på mig. Under vandringen bjöd himlen på fantastiskt vackra skådespel i form av skiftande molnformationer och nyanser. Men lusten och njutningen ville inte riktigt, riktigt infinna sig. Under helgen har jag funderat, gjort lite djupdykning i själ och tanke. Så’nt som bloggar egentligen inte ska handla om, men nu blir det så. Jag är, som så många andra efter snart två års pandemi, trött. Avslagen. Tom. Sliten. Frustrerad. Ilsken. Förtvivlad.
Jag beslutade tidigt under pandemin att inte blogga om viruset, men det har blivit några inlägg, bl a i Nyhetsbulletin, och då jag berättat om åtgärder här på Kreta och i Grekland. Jag har skrivit om lycka att få vandra efter lockdown, reglers efterlevnad, min frustration över egoism och brist på empati hos många. Jag ska inte heller här bli långrandig med mina tankar och funderingar och sorgsenhet utan bara föra fram en undran som jag har. Och det blir i form av en fråga till ovaccinerade. Inte antivaxxare för de är utom räddning eller de som av konstaterade medicinska skäl inte kan vaccinera sig utan till den stora gruppen som är ovaccinerade därför att de enligt inlägg och kommentarer på sociala media (största plattformen för vaccinmotståndare är Facebook – läs här) samt i samtal:
– inte ”vill”, inte ”känner” att vaccin är bra för dem
– inte tror att viruset finns utan alltihop är en konspiration av alla världens regeringar och de har fått med sig olika myndigheter, organisationer och sjukvården i alla länder
– inte kan ta vaccin eftersom det innehåller mikrochips, djävulen, njurdelar (från människor) eller något annat skrämmande
– bara tror och litar på sin egen ”forskning” på nätet
– anser att vaccinen har tagits fram för snabbt och är inte ordentligt testat
– är övertygade om att allt från myndigheter är lögn och manipulerat medan hälsogurus, youtube-professorer och självutnämnda experter med egna hemsidor är de enda de kan lita på
– litar på kommentarer, inlägg och yttranden från vem som helst utan källhänvisning eller källkritik
– anser att de är hälsosamma, vårdar sin kropp och har ett utmärkt immunförsvar
– inte vill bli kontrollerade
– hävdar sina rättigheter i form av att besluta över sin egen kropp och sitt eget liv, kort sagt en absolut egen beslutanderätt
– vetenskap och fakta är manipulerat, inte objektivt, styrt av ”andra intressen”
– inte har tid att bli vaccinerade eller det är för långt till vaccineringsplats

Ja, det finns säkert fler skäl. Jag tänker inte argumentera mot de här skälen eller för vaccinering. Bara konstatera att vaccinets historia är kraftfull och löftesrik. Det grundar sig i att vi alla tillsammans så snabbt som möjligt bygger en försvarsmur som är tät och full av antikroppar. Då kan vi stoppa viruset och ju solidare muren är desto svårare för mutationer att ta sig igenom. Armén som bygger är du och jag och alla andra på klotet. Tillsammans. Just nu är muren halvfärdig. I EU/EEA är bara 66,4 % fullvaccinerade (2 doser) och världsläget är ännu sämre (karta med aktuella siffror finns här).

De individer som efterlyser ”respekt för mitt beslut” kan inte få det från mig. Den individuella friheten eller rättigheten till beslut är, enligt min övertygelse, i ett krisläge underordnad individens skyldigheter i ett kollektiv, i ett samhälle. Vi skyddar varandra, vi tar hand om varandra, vi är rädda om varandra, vi ställer upp för varandra. Vi kräver inte respekt av andra utan vi ger och har respekt för varandra så att alla, även de på andra platser på klotet, kan leva tryggt och bra.

Så nu till min fråga till ovan nämnda grupp ovaccinerade. Det är ni som nu har avgörandet i era händer och därmed kan ge besked. Jag är inte intresserad av era argument eller handlingsplaner, bara hoppas och utgår ifrån att ni har någon lösning. Jag orkar inte mycket längre utan vill bara ha svar på:
När ska det här ta slut, när är viruset besegrat och pandemin över?

Ha det gott! Var rädd om dig och andra!

Koppla av, upplev och njut av sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni. Stadspromenad och biltur året om.
Kontakta mig för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Finns också på facebook
Välkommen!

10 tankar på “Delta, Omikron och…ja, hur ska vi ha det?

 1. Thalassa

  Håller med om allt du skriver. Jag tycker – bland annat – att den förb-de integritetsfrågan borde få stryka på foten och någon sorts undantagstillstånd kunna införas i ett läge som detta! En av mina närmaste har en kronisk, rätt allvarlig, sjukdom med nedsatt immunförsvar. Hon får inte bli smittad! Tillhör riskgrupp och har i samråd m läkare vaccinerats trots att hon tvekade lite inför dos två p g a hemska biverkningar av ettan. Arbetsgivare har idag inte rätt att fråga anställda om de är vaccinerade el inte! Det innebär att hon t ex måste samarbeta med ovaccinerade som i värsta fall kan bära på smittan. Ännu värre förstås för de personer som inte kunnat ta sprutan och är helt oskyddade. Det är ju helt klart nu att man kan bli smittad trots vaccinet.
  Och att man inte kan kräva fullvaccinering av vårdpersonal som har direktkontakt med sköra vårdtagare. Helt galet! Att sedan som frisk person inte göra sitt för att få stopp på denna mardröm är oförlåtligt. Puuuh, sorry, blir så upprörd och mångordig.
  Vad jag skulle säga var ju att ditt inlägg var så bra!

  Gillad av 2 personer

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Visst kan man bli smittad även om man är vaccinerad, men man löper betydligt mindre risk att bli svårt sjuk. Och det är nu konstaterat (kan inte hitta länken) att vaccinerade smittar mindre än ovaccinerade, bl a pga att vi bär smitta betydligt kortare tid. Jag antar att viruset inte riktigt ”får fästa” på oss.
   Här i Grekland är vårdpersonal avstängd om de inte vaccinerar sig. Min läkare får inte öppna sin mottagning – se’n är det väldigt konstigt att en läkare inte vaccinerar sig. Hon tror uppenbarligen inte på det hon arbetar inom.
   Jag känner också för de som vill vaccinera sig och som behöver skyddet, men som av konstaterade medicinska skäl inte får. Det måste kännas som ett ”Moment22”.
   Vad jag vet och förstår så kan vi bara få kontroll över viruset och dess mutationer genom att ”bygga” den där försvarsmuren, men hur länge ska vi vaccinerade vänta på de andra? Det jäser lite varstans….

   Gilla

   Svara
 2. midsommarros

  Precis det tänkte också jag, som här redan sades, apropå
  ”Under helgen har jag funderat, gjort lite djupdykning i själ och tanke. Så’nt som bloggar egentligen inte ska handla om”
  Vem har bestämt att bloggar inte skall behandla sådant? Det finns ju olika slags bloggar o åtminstone jag är nog intresserad av att läsa om ”djupdykningar i själ o tanke”…. och instämmer i det du skriver om, även beträffande att vi alla (utom kanske då de ovaccinerade) är uuutleeeda på pandemin. Tycker de kunde informera hur många av dem som upptar vårdplatser och intensiv-dito på sjukhusen är ovaccinerade, de kunde gärna få stå för sina vårdkostnader själva och vid behov överlåta sin plats åt vaccinerade, om de inte har en medicinsk orsak! Väldigt egoistiska (förutom enfaldiga) är de i mitt tycke och tycker man kunde sluta dalta med dem🙄 så vi så småningom kunde återgå till normalt liv!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det figurerar då och då siffror från olika länders sjukhus om att ovaccinerade upptar så och så många procent av vårdplatser. Här i Grekland har siffror som 85 %, 90 % nämnts. Det förfärliga är att de upptar vårdplatser för sjuka människor bara för att de har ”rätt” att besluta att avstå vaccin. Rena snurren! Jag läste att i Singapore betalar staten all sjukvård, men att de nu inte betalar vård för ovaccinerade – då får själva betala.
   Jag fortsätter djupdyka då och då! 😉

   Gillad av 1 person

   Svara
 3. Lena i Wales

  Det är din blogg och du väljer vad du skriver om. Vi läsare väljer om vi vill läsa det eller inte.
  Förstår din känsla av det vi varit med om under pandemin, vi som varit i lockdown.
  Man vaccinerar sig inte bara för sig själv, utan också för att skydda andra. Även om vaccinet inte är heltäckande, så gör man så gott man kan genom att vaccinera sig. Så känner jag.
  Har inte vi fullvaccinerade rätt att känna oss ”säkra”, är det bara någon annans rätt att inte vaccinera sig.?!?!
  Bra att du tar upp detta, tack!

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Ja, vems ”rätt” handlar det om? Bekvämt för ovaccinerade att styra över argumenten till politiska. Då slipper de diskutera vetenskap, forskning, vaccinhistoria och -effekter osv…

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s