Nyhetsbulletin

Härligt gensvar på förra blogginlägget! Plussa gärna på i kommentarsfältet på det inlägget om du har tips och önskemål.

Dags för lite nyheter! Förra veckan var turbulent så jag har inte så bra grepp om lokala nyheter.

I början av veckan råkade ön Symi ut för en ”regnstorm” som ställde till med stora skador och ön förklarades för katastrofområde med högsta beredskap. Dagen efter drabbades en del av regionen Attika på fastlandet av en ”regnstorm”.

Inom den röda ellipsen finns det drabbade området.

Det är häftiga regnväder som är typiska för den här delen av Medelhavet och som kommer regelbundet. Det har med luftmassor, temperaturer och vattenånga att göra och hur de samverkar. De är olika kraftiga och det är flera faktorer som samverkar för att de ska göra stor skada. Förra gången det var katastrof var 1961 då över 40 människor dog. Det drabbade området har förklarats för katastrofområde och 1 dags (3 dagar enligt en del källor) landssorg utlystes i slutet av förra veckan. Att det blev så katastrofalt beror bl a på att man byggt i torra flodbäddar, skogsbränder som lämnar fritt för vattenmassor och att vattenhinder eller skydd mot forsande vatten inte har prioriterats och byggts. De som nu är hemlösa har i vissa fall fått tillfälligt husrum på bl a kryssningsfartyg. Här i Ierapetra startades i lördags en 3-dagars insamling där vi i en skola kan lämna hygienartiklar, matvaror mm enligt en speciell lista.
Det kommer ständigt rapporter. Det senaste jag läste var att dödstalet är uppe i 20 personer och att polis nu patrullerar i området eftersom det finns rapporter om plundring. Vill du hålla dig uppdaterad kan jag rekommendera ekathimerini.com

Bild från artikel i ekathimerini idag.

I sociala media har det varit lite upprört och irriterat över att översvämningskatastrofen inte nämnts så mycket i svensk media. Jag tror att det kan bero på några saker som att det inte är turistsäsong och det hände inte inne i Aten. Nyheter slåss ju med varandra om utrymme och EU-toppmötet i Göteborg har väl tagit stor plats i svensk media, antar jag. Jag hoppas dock att anledningen att det inte fått en framskjuten plats är händelserna i Zimbabwe. Låt oss hoppas, hålla tummarna, att det utvecklas positivt!

Det gick ut en varning om att en orkan var på väg från Italien mot det grekiska fastlandet under helgen som gick. Den löstes upp innan den nådde kusten så det finns inga rapporter om skador eller liknande. Jag misstänker att det blev lite blåsigare och några regnskurar som ”rest” av orkanen.

Ett antal asylsökande samlades i onsdags i Thessaloniki för att marschera upp till gränsen mot FYROM. Tusentals flyktingar sitter fast i Grekland pga att EU-länder stängt sina gränser. Det borde media uppmärksamma!

Jag har inte kläm på hur det gick med deltidsutvärderingen i tredje stödlånet i slutet av oktober. Jag har inte sett några larmrapporter eller liknande så det gick väl hyfsat. Däremot har det kommit två rapporter om hur stödlånen fungerat för Grekland: en är positiv (EU-kommissionen) och en är negativ (Europeiska revisionsrätten i Luxemburg) så det blev man inte mycket klokare av. ”Sanningen” är väl att det beror på hur man ser det och det slutliga resultatet lär dröja några år.

Nu vill regeringen att det ska filmas i Grekland! En del filmer har spelats in här, men det borde vara ännu fler så nu ska filmsällskap få rabatt. Det som antagligen bidragit till att få bägaren att rinna över är att Mamma Mia 2 spelas in i Kroatien fast den utspelar sig på en grekisk ö. Landet missar så klart gratis PR för turistnäringen och man tror att det ska kunna skapa jobb om filmsällskap kommer hit. Det sistnämnda är jag tveksam till för jag tror att Hollywood osv tar med sig sin egen personal. Och det förstnämnda är jag också tveksam till när det gäller den egentliga nyttan. Visst börjar vi bli lite trötta på den där vitblå, romantiska bilden av Grekland (som dessutom mestadels bara finns på öarna i Kykladerna)!? Jag är däremot övertygad om att detta kan betyda mycket lokalt för hotell, tavernor osv. 

I och med regnstormarna i förra veckan hamnade en viktig minnesdag i Grekland i skymundan. Den 14 november 1973 inleddes demonstrationer på Atens Tekniska universitet. Det eskalerade till en öppen revolt så den 17 november sprängde militärtanks portarna till universitetet och slog ner revolten. Händelsen ses som början på juntans fall som kom 1974. Eftersom den 17 november i år inföll på en lördag flyttades skolornas firande av dagen till idag. Historia är viktigt.
För den som vill veta mer om juntatiden då oliktänkande fängslades och torterades och andra mörka händelser kan börja med att ta en titt på Wikipedia. Det är ett stycke intressant nutidshistoria som påverkade mer än Grekland, t ex var det vid juntans fall som Turkiet steg iland på Cypern.
Kuriosa: anarkister samlas gärna vid universitetet 14-17 november. I år arresterades en fransk anarkist som ägnade sig åt att slå sönder och skruva ner övervakningskameror.

Viktiga datum för en jultokig: den 1 december öppnar Iraklio för julen! På kvällen den 2 december tänds stadens julgranar. Just vid dessa datum är jag i Skåne och tankar jul, men lita på att jag ska upp till Iraklio senare i december och tanka där också! Och givetvis dagligen njuta av julen på torget här i Ierapetra!

Ha en bra vecka!


Kom och hälsa på!
Vandra med Ia på Kreta så får du träffa mig och mina vänner. 
Koppla av, njut av naturen, landskapet och vackra vyer.
Mer information http://inspirewiz.com
Välkommen!

11 tankar på “Nyhetsbulletin

    1. iamittilivet Inläggets författare

      Finns videos på nätet där man ser hur vatten forsade fram längs gatorna, bilar flöt omkring. Vatten är en mäktig och oberäknelig kraft.
      Det är en av de rara killingar som just nu skuttar omkring i bergen!

      Gilla

      Svara
  1. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Tack för en bra sammanfattning av de senaste händelserna, Ia!
    – Orsaken till att du inte sett några larmrapporter betr deltidsutvärderingen av 3:e stödlånet, är att den inte är klar ännu! 😛 (rätta mig om jag har fel!). Enligt vad jag hört, arbetas det febrilt på att den ska vara klar innan sista december i år.
    – Det finns ”anarkister” och anarkister. Hur jag vet detta, vill jag inte skriva här på din blogg, kanske jag gör det i ett privat PM till dig 🙂 . Vad jag kan säga är, att det regelbundet kommer busslaster med ”proffshuliganer” från utlandet till Exarcheia så fort det vankas någon ”vänstervriden” minneshögtid.
    Tack, ha det gott resten av veckan! 🙂 . (själv har jag haft magproblem, men är på bättringsvägen).

    Gillad av 1 person

    Svara
  2. juliann66

    Jag är så olidligt opolitisk att jag måste be om ursäkt för att jag bara bryr mig om Mamma Mia-delen i inlägget. Första filmen spelades väl in i Grekland? Tillhör Kreta Kykladerna? Jag har inte en aning, men många av dina bilder är ju ”typiskt” blåvita, så jag hoppas jag fattat något 😀

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

      Ja, första Mamma Mia spelades in i Grekland.
      Nej, Kreta tillhör inte Kykladerna. Googla på Santorini, Mykonos eller någon av de andra småöarna som ingår så ska du få se på blåvitt!

      Gilla

      Svara

Lämna en kommentar