Förena nytta med nöje

Idag har det regnat hos oss i hela 2 minuter! Det är så man kan gråta….

Nytta
I fredags gav jag mig ut på en ”arbetsvandring” i ett, för mig, nytt vandringsområde. Bara att kasta sig ut i landskapet!? Jo, det finns ju de som gör det. Som seriös och förnuftig vandrare och vandringsledare gör jag inte det. Så här kan det gå till:
Ofta upptäcker jag ett vandringsområde när jag passerar i bil, ibland blir jag nyfiken på ett område som jag ser på satellitkarta. I detta fallet har jag flera gånger passerat med bil och tänkt att här borde man kunna sätta ihop en fin vandring. Varierat landskap, småvägar kors och tvärs, några små byar och allt inramat av berg.

Så har jag studerat satellitkarta noga vid ett flertal tillfällen, både i 3D och 2D. Området ligger en bit bort så jag kör inte dit på vinst och förlust. Eftersom jag inte känner till området blir den första vandringen där mer en rekognoseringstur. På nära håll kan jag se alternativa vägar, mot- och medlut, hinder osv.

Resultatet denna gång blev en vandring som behöver modifieras, provas och sedan fastställas. Många foton hade jag med mig hem, de hjälper minnet när modifieringen sätter igång. Det blir pyssel i vinter för när våren kommer ska jag dit igen och njuta!

Blir detta en vandring för vandringskunder? Jag är lite tveksam, men den kommer att finnas ”på lagret” fr o m våren. Tveksamheten beror på avståndet från Ierapetra. Har man begränsad tid tycker jag att man ska lägga den på vandring och inte på transporter.

Vi som anordnar och leder vandringar lägger alltså ner tid och jobb på att hitta bra och fina vandringar. Då slipper du förlora tid på att gå vilse och du behöver inte gå med näsan i kartan utan kan njuta och koppla av. Har du funderingar på att vandra så häng på en arrangör! Det finns en del att välja på här på Kreta och vi har olika upplägg. Googla, hitta och jämför. Och boka, så klart!

Nöje
Området ligger på östra Kreta vid byarna Ziros – Chandras – Armenoi – Evia. En del av området, Chalandriani Kefala, är skyddat. Om du är nyfiken på vilka områden på Kreta som är skyddade och vilket skydd de har så klicka på denna länken. Landskapet är lite platålikt, men räknas inte som platå. Där var en del små vingårdar, beten för får mm. Eftersom de mer platta delarna är insprängda bland bergen så gick vandringen inte bara på plan mark (som t ex Lasithi-platån) utan mer varierat.

Det jag mest minns från dagen är vädret, de gamla byarna och vyer. Vi har ett lågtryck över Grekland och vi ligger i utkanten. Jag har nog aldrig sett moln färdas så snabbt över himlen eller så många förändringar. Rätt som det var klarblått drev det in låga moln. Vid ett tillfälle låg ett molntäcke stabilt högst upp, under det for moln fram och nedanför stod jag och bara tittade på skådespelet. Två gånger under vandringen kom svarta moln, men något regn blev det inte.

Efter en kurva stod jag öga mot öga med en öde by, men kapellet var givetvis nykalkat. Jag passerade några undanskymda byar, mer eller mindre levande. I en by hoppade jag till när det dök upp en kvinna! Jag trodde att byn var tom, men där bedrog jag mig. Ibland går jag ute i naturen och pratar för mig själv. Jag var väldigt glad över att jag i denna by bara gick i tankar!

Jag älskar berg, men det finns inte mycket som slår ett varierat landskap. De platta åkerlapparna inramade av kullar och berg – det är optimalt. Under vandringens sista tredjedel hamnade jag mellan två berg och när jag vandrade över ett av bergen för att återvända till Panda i Ziros fick jag en strålande vy. Då står jag bara stilla länge, länge och suger i mig som en uttorkad svamp.

Här två videos från min arbetsvandring! Tyvärr stöds mitt gamla videoredigeringsprogram inte längre av Windows 10 så jag har inte kunnat redigera ihop dem eller ta bort ljudet!

Finns också foton på min flickr-sida!

Ha det gott!

 

 

Stadspromenad i Ierapetra och vandringar på sydöstra Kreta!
Vandringssäsong september-juni, stadspromenad året om.
Kontakta mig för frågor och bokning. Ange vid bokning att du läser bloggen för 15 % rabatt (gäller inte enstaka vandring)!
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

7 tankar på “Förena nytta med nöje

 1. stadsmadam

  Det var inte mycket regn! Jag hoppas att molnen stannar och öppnar upp ovanför Kreta snart. På min strandpromenad i går stötte jag på en man med hund som berättade att han nyss kommit hem från Kreta. 30 grader, sa han att det var hos er. Det har inte vi :).

  Gillad av 1 person

  Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det kom två små skurar till senare på eftermiddagen. Nordvästra Kreta får mer regn än vi, men det behövs verkligen på hela ön. 30 grader låter ganska mycket, men visst sticker temperaturen ibland.
   Hörde idag av systerdottern som bor i Ystad att ni hade 0-gradigt!

   Gillad av 1 person

   Svara
   1. stadsmadam

    Jag håller tummarna för mer regn hos er. Ja, här har temperaturen trillat ner ordentligt. Jag frös nästan öronen av mig i morse när jag cyklade till jobbet. Men nu har jag köpt en mössa :).

    Gillad av 1 person

    Svara
  1. iamittilivet Inläggets författare

   Det är fint med vyer med hav, men jag som älskar berg och landskap kan mycket väl klara mig utan havsvyer. Det finns så många vackra vyer över dalar, berg, slätter, raviner…..! 😉

   Gillad av 1 person

   Svara
 2. Pingback: Ögonblick av njutning och fara! | ia mitt i livet

 3. Pingback: Arbetsdag och vilodag | ia mitt i livet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s