Tankar kring jubileum och annat

Jag är mer och mer mentalt i Rom så i förra blogginlägget om påskarna glömde jag berätta att det skålades för mig på påsklunchen (alltså Stora Söndag). Jaha, undrar du, det är väl inget att berätta. Jo, det är det eftersom det var den 28 april. Det var fem år sedan jag flyttade hit så man kan väl kalla det ett litet jubileum!
Det här blogginlägget kom till den 28 april 2014 när jag var på väg…

Har jag ångrat mig? Inte en enda gång. Två saker skulle kunna sättas upp på minuskontot: att mitt arbetsliv fick ett tråkigt slut och att mitt pensionsspar är nästan borta. Planen var att gå i pension nu i maj och flytta till Kreta i år, men det obefintliga intresset för kompetens hos personer som arbetsgivare ser som ”gamla” eller ”äldre” tvingade fram en omplanering. Resultatet blir ett pensionärsliv med något mindre ekonomiskt utrymme, men vad gör det? Ingen av oss vet vad som händer om ett år, fem år eller tio år. Vad jag vet med säkerhet är att oavsett vad som väntar runt hörnet har jag fått fem mycket bra och fina år på min plats på jorden.

Här hängs inga läppar utan nu i slutet av maj går jag i pension som planerat (påbörjar mitt tredje liv – ett uttryck jag tycker mycket om!) och det ska jag fira i Rom – en av de vackraste och intressantaste städer jag vet. Vandrandet fortsätter givetvis, både på egen hand och med vandrarkunder. I och med en regelbunden månadsinkomst lättar trycket att vara egen företagare och det ska bli skönt. Med tanke på att det i år ser ut att bli en riktigt dålig säsong för Medelhavsområdet så kunde jag inte haft bättre tajming!

En fin och härlig vandringsvecka avslutades i onsdags med två korta vandringar och god mat på kvällen. Vi är nu i skiftet mellan vår och sommar så orkidéerna är nästan slut och oleandern har börjat blomma. Sommarvärmen är inte riktigt här än vilket jag tycker är skönt. Det går fortfarande att tänka och att göra saker utan att bli svettig och utslagen. Och de där förfärliga, höga temperaturerna kommer, var så säker. Juli och augusti är ingen njutning så i juli tar jag paus och sticker till Skåne några dagar.
Men än så länge är det bra väder, framför allt för vandring och andra utomhusaktiviteter som att fika med god bok varvat med att studera folkliv – detta ägnade jag mig åt idag på Frihetstorget.

Igår en runda till några hotell för att lämna information. Några av de stora hotellen öppnar ganska sent i år. Tyskarna, som är de charterresenärer som kommer först, bor inte på de hotellen så det är väl därför de väntar med att öppna. Nu har de i alla fall fått påfyllt med information att ge till gäster som efterfrågar vandringsmöjlighet. Och receptionisterna känner igen mig så jag tror att de pushar lite extra för just mina vandringar. Det tar tid att etablera sig!

Idag har jag varit en runda på sta’n och shoppat. Jag är ingen shoppare, tycker inte om att gå i affärer. En personal i en butik sa till mig att ”ta det lugnt, Ia, det här är ingen bergsvandring!” när jag pustande och stönande provade sandaler medan jag samtidigt torkade provsvett från ansiktet. Vanligen går jag och funderar ett tag på vad jag vill köpa och varför. När jag väl bestämt mig ska det gå fort och det gjorde det idag. Jag kan inte förstå de som shoppar mycket eller som har det som ”intresse”, men visst höjer det välbefinnandet några pinnhål!? Kanske lite extra när man inte shoppar på impuls utan går och drar på det en tid.

Några korta saker:
– Det stundar EU-val och här i Grekland borgmästarval nu i maj. Det rör på sig i det grekiska parlamentet. Och i höst är det val i Grekland. Bra koll på vad som händer har bloggen Politik i Grekland – kasta gärna ett öga där!
– Premiärminister Tsipras har varit på Kreta. Jag har inte läst något om hans besök, men jag vet att han bl a skulle inviga bron vid Sitia vilket verkar ganska idiotiskt eftersom bron väntar på anslutning till National Road, men vägbygget står stilla vid Istron, ett antal mil från Sitia…. Fast man kan kanske se det som så att om de två någonsin möts (alltså bron och vägen) så kan de genast tas i bruk eftersom invigningen är avklarad.
– En del undrar över kransar och buketter som hänger på husen. De består av blommor plockade 1 maj. I år skrev Jag inget om 1:a maj för det har jag gjort två gånger tidigare så du kan läsa här och här.
– Jag har inte skrivit någon ”Nyhetsbulletin” på ett tag och det beror på att jag funderat över hur ofta jag ska göra det och formatet. För tillfället lutar jag åt något i stil med bloggen Halloj världens ”5 snabba” som där är en nyhetssammanfattning av resenyheter. Jag kanske skulle kunna göra något liknande, t ex en gång i månaden… får fundera lite till!
– Så har jag för första gången haft uteblivna kunder till en stadspromenad. Jag tar inget betalt och de hörde inte av sig – fräckt, tycker jag. Jag har också haft fler frågor än vanligt i år om vandringar. Plötsligen blir det bara tyst, efter ett tag skickar jag epost för att höra om personerna behöver hjälp med något och får då svar att man ska återkomma senare, man har inte tänkt färdigt o likn. Och se’n inget mer. Tänk på att vi som arrangerar olika saker också behöver planera och att allt som ”hänger i luften” måste vi ta hänsyn till. Alltså meddela gärna ändrade planer!

Då är det dags för helg med marknad och kafenio-träff imorgon och helgfrid på söndag. Ha det gott!


Vandra med mig på Kreta!
Koppla av, njut av naturen och landskapet samt upplev mina gömda pärlor.
Vandringssäsong september-juni, året om stadspromenad.
Kontakta mig för frågor och bokning. Berätta vid bokning att du läser bloggen så får du 15 % rabatt (gäller inte enstaka vandring)!
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

8 tankar på “Tankar kring jubileum och annat

  1. mkswhite

    Tack Ia. Alltid kul att läsa vad du har haft för dej och vad du tänker om saker o ting. Shopping är dödstrist det håller jag med om och att utebli som bokad kund är oartigt!

    Själva vandrar vi här på nordkusten. Här om dagen upp till de ottomanska slottsruinerna på Askifouplatån. Fin utsikt när man väl kom upp men lite småläskigt att gå ner igen på de rullande stenarna. Ha en bra helg!

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

      Låter härligt! Hoppas ni har vandringsskor med rejäla sulor – det är ett måste och en trygghet på ”rullgrus”. Välkomna att vandra här borta i öst!
      Detsamma till er!

      Gilla

      Svara
  2. Margaretha Rudberg

    Hej Ia! Alltid kul att läsa om din tillvaro på den härliga ön. Jag kan försäkra dig om att den tredje åldern är mycket härlig. Förutsättningen är ju att man får vara frisk. Vi kommer till Ierapetra den 19/5 på eftermiddagen. Vi hör av oss. Ha det fint. Vi längtar. Kram!❤

    Gillad av 1 person

    Svara
  3. stadsmadam

    Det var intressant att läsa det länkade blogginlägget om hur du tänkte för fem år sedan när du gav dig iväg till Kreta. Jag förstår att det krävdes mod och det är härligt att läsa att du inte har ångrat dig.

    Gillad av 1 person

    Svara
  4. Eva Ranner

    Som alltid läst ditt inlägg med stor behållning. Jo, nog tycker jag också att det var mycket modigt att kasta loss och hitta sin försörjning på Kreta.
    Och så önskar jag dig en härlig vistelse i spännande och vackra Rom.

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

      Så roligt att du tycker om att läsa bloggen! Jo, efteråt förstod jag väl hur modig jag varit….
      Tack! Rom rycker närmare för varje dag, om en vecka bär det iväg!

      Gilla

      Svara

Lämna en kommentar