Julhälsningar

Här kommer kretensisk julstämning från Iraklio, Ierapetra och spiti mou (alltså mitt hem)!
(klicka på foton för större storlek)

I fredags körde vi upp till Iraklio för att njuta av ljusdekorationerna och gå på julmarknaden. Jag blev förvånad för det var sparsamt med ljusdekorationer längs gatorna jämfört med tidigare år. Kan till viss del bero på att arbetet på den stora gatan som leder upp till Frihetstorget inte är klart, den är fortfarande avstängd för trafik. Julmarknaden på Frihetstorget var som vanligt. Stora julgranen, små bodar, scen och konstisrink (där man kan få sig ett gott skratt samtidigt som man beundrar modet…). Här och var fanns isbjörnar, snögubbar, renar, pingviner – dock ingen av dem levande. Det känns märkligt att gå runt i någon sorts amerikaniserad sydpol på Kreta.

Varje år är den där på lilla torget! Och blinkar!

Tillbaka i år igen….

Minns du de förfärliga plasttomtarna som jag ondgjorde mig över ifjol? Och att jag stötte på dem lite varstans när jag gav mig ut på bilutflykt? De är inte så talrika i år på Ierapetras gator och torg, men för en vecka sedan såg jag en ny variant: plasttomte med släde och renar! Nu kan de alltså sprida sig ännu mer effektivt. Det skrämmande är att jag inte kan hitta den där nya, slädförsedde tomten igen, troligen har han redan lämnat sta’n.

 

I Ierapetras centrum är några ändringar sedan ifjol men ljust och fint. Tillskott i år är ett litet tåg som går runt, runt julgranen på torget. Den utlovade julbyn känns något avslagen, men bodarna var inte öppna när jag gick runt och fotograferade.
Taxichaufförerna har i år valt att pryda sitt lilla stationshus med en enfärgad, ickeblinkande ljusslinga vilket troligen är bra för de som behöver åka. Tidigare år har det varit en ilsket blinkande kulört slinga.

Hos mig lyser adventsstjärnor, balkongslinga och julgran. Hade problem med timern till ljusslingan på balkongen. Jag ställde in den, men slingan lyste inte. Tills jag kom på att jag höll kontakten i handen….
Jag älskar advent och jul, dvs min version. Jag har aldrig varit någon större vän av stora dekorationer eller prydnader. Hos mig är det istället de små roliga och finurliga figurerna som kommer fram till jul.

Imorgon är det dags att köra till Agios Nikolaos för att inhandla julosten och senare i veckan resten av julmaten. Det börjar dra ihop sig, minsann!

Börjar det bli lite för mycket jul? Behöver du rensa skallen eller bara koppla av en stund? Titta på den prisbelönta kortfilmen The Foreigner gjord av Alethea C. Avramis, född i USA, har grekiskt påbrå. https://vimeo.com/120200338
OBS! Titta ända till slutet, dvs efter eftertexterna!

Ha det gott!

PS. Foton också på min flickr-sida!

 

Vandra med mig på Kreta!
Koppla av, njut av naturen och landskapet samt upplev mina gömda pärlor.
Nyhet: halv vandringsvecka!
Vandringssäsong september-juni, året om stadspromenad. Det går bra att kontakta mig hela året för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

 

6 tankar på “Julhälsningar

      1. stadsmadam

        Själv undrade jag tidigare idag var det var för fel på taklamporna i hallen. De sken så svagt. Det tog en stund innan jag kom på att det finns en dimmer. Jag var ensam hemma och tacksam för det 😉.

        Gillad av 1 person

        Svara

Lämna en kommentar