Valreaktion från en ö i södern

”Vad är det som händer i Sverige? Hur kunde ni släppa in dem? I Sverige av alla länder!”
Den grekiske gamle skolläraren hade följt det svenska valet 2010 på internet och tittade uppfodrande på mig.
”Jag vet inte, jag förstår det inte heller. Det är mycket märkligt. Och inget jag är stolt eller glad över.” svarade jag.
Han fortsatte med att uttrycka förvåning över att Sverige som hjälpt så många, som stått för humanism, nu också drabbats av extremhögern. Han var ledsen och upprörd. Som exempel på hjälp från Sverige berättade han om sin barndom under andra världskriget då sändningar med block, pennor mm från Svenska röda korset gjorde det möjligt för barnen att gå i skolan.
Jag var tacksam över att vi fortsatte att prata om gamla tider så jag slapp försvara eller förklara det jag inte kunde: Sverigedemokraterna hade precis blivit invalda i den svenska riksdagen.
(från blogginlägg ”Gå till källan, men drick försiktigt”)

Jag var nog inte den enda personen i Sverige som 2010 hade blandade känslor. Å ena sidan ett hoppfullt och naivt ”det är en engångsföreteelse”, å anda sidan en sur känsla i magen av att nu kom resultatet av flera års uppbyggnad, organisering och planering där ute i tassemarkerna. För den som är intresserad av hur extremhögern växt fram i Sverige rekommenderar jag boken ”Extremhögern” av Anna-Lena Lodenius och Stieg Larsson (utgiven 1990, reviderad 1994). Där blir det tydligt hur sammanflätade de olika organisationerna är och att Uppsala-området och Skåne är centrala.

Så är årets val över och Sverigedemokraterna (SD) har ökat igen. Den sura känslan har under de här åtta åren övergått i kall rädsla. Och besvikelse över vart Sverige och vi svenskar är på väg. SD är väldigt stora i Skåne och har där ökat mest. Är vi skåningar dummare än andra svenskar? Givetvis inte. Minns att det var universiteten i Lund och Uppsala som motsatte sig att Sverige skulle ta emot judiska flyktingar under andra världskriget! Ideologier och visioner har oftast väldigt lite att göra med intelligens utan det är andra intressen som ligger till grund och som styr.

Jag läste nå’nstans att en förklaring är att SD funnits längst i Skåne så där är de inarbetade och bra organiserade. Då blir ju följdfrågan: varför just Skåne? Jag har inget svar på den frågan. Mitt hemlandskap har en märklig historia när det gäller invandrarmotstånd och andra snurriga idéer. Under min livstid har jag bl a upplevt Skånepartiet som krävde självständighet och skulle gräva en kanal mellan Skåne och Sverige.
30 november-föreningen som varje år hade fackeltåg och kransnedläggning i Lund (och även var aktiv i Göteborg och Stockholm). Evenemanget drog till sig olika grupper med hakkors, skinnskallar osv som i början av 90-talet gjorde Lund till en belägrad stad. Och ännu värre blev det när anarkisterna skulle motprotestera. Vi gick helt enkelt inte ut den kvällen och taxi körde inte genom centrum. TV var på hos alla så att sirenerna från utryckningsfordon inte hördes så tydligt.
Sjöbo-partiet kommer du kanske ihåg? Sven-Olle blev Sven-Olle med hela Sverige sedan han uteslutits ur Centerpartiet och startat ett eget parti. Han, partiet och Sjöbo blev kända över hela Svea rike och vi var många skåningar som skämdes djupt. Om jag minns rätt gjordes ett tv-program av någon som försökte förklara hur partiet kunnat uppstå genom att beskriva Färs härad i allt annat än positiva drag. Det gjorde många i befolkningen där ledsna och de tyckte inte att beskrivningen var rättvis.

Nej, SD-röstaren är inte dummare än andra. Bekväm är han eller hon i alla fall. Lyssnar på populistiska förslag och reflekterar inte så mycket över helheten. Vad SD vill skapa finns tydligt i Sverigedemokraternas principprogram 2011 (ligger på deras hemsida) och det kan inte många SD-röstare ha läst. Då hade de inte blivit så förvånade några dagar före valet när ”nyheten” om dubbla medborgarskap fördes fram för det står i principprogrammet. Det står en mängd andra intressanta saker som att en av politikens främsta uppgifter är att definiera vad som är ”svenskt”. Jo, minsann! Så den som sitter hemma i soffan och tror att den vet vad som är ”svenskt” kan få ett brutalt uppvaknande den dag den socialkonservativa nationalstaten blir verklighet. Och tänk om du inte har rätt ”essens”! För att inte tala om att en del skattemedel ska gå till utlandet för att bistå andra organisationer som arbetar för samma sak som SD. Arbetskraftsinvandring ska tillåtas vid behov, men bara till högkvalitativa yrken – varför det? Sverige har en hög utbildningsnivå – ska den sänkas? Antagligen eftersom en upplyst och tänkande befolkning är givetvis ett stort hot mot en nationalstat.
Och så vidare. Och så vidare.

Oroande är att det kommer rapporter och artiklar om att flera av SD:s förslag strider mot grundlagen. Tror du att SD är så dumma att de inte vet det? Givetvis vet de vad de pratar om så alltså måste deras dolda agenda innehålla att grundlagen kastas överbord. Om de får makten.

Ofta i diskussioner kring SD tas nazi-Tyskland och koncentrationsläger upp villket är argument som SD lätt kan vifta undan. Varför börjar inte journalister, politiker med flera att läsa på och diskutera SD:s förslag och visioner med SD? Hur kan man rösta på någon som svarar på frågan varför deras budget inte går ihop med att ”det får du fråga räknenissarna om”? För mig visar det svaret tydligt på det som också genomsyrar principprogrammet: SD respekterar inte någon annan än de som är på deras sida ideologiskt – pengar är bara ett sidospår. Så tro inte att bara invandrarna sitter löst om SD får makt för det gör kanske också du och jag. Det vet vi inte förrän då när de röstats fram till en ännu mer framskjuten position än idag. Och den dagen ligger kanske inte så långt borta med tanke på hur snabbt och ”bra” det gått de senaste åtta åren.

Enligt SD ska det komma ett nytt principprogram och det ska bli spännande att jämföra de två. Jag hoppas att de inte gömmer undan dokumentet så effektivt på hemsidan som de gjort med det nuvarande. Man kan ju undra vad de är rädda för…kan det vara att deras väljare ska läsa och tänka efter?

Kanske vi bara kan trycka tillbaka SD genom att börja prata om vilket Sverige vi vill ha i framtiden. Tillsammans skapa ett samhälle där de inte ges utrymme. Där de kanske inte ens trivs eller vill vara.

I övrigt hoppas jag att regeringsfrågan och kommuner med jämna eller oklara siffror snart har löst vem som ska regera. Osäkerhet och instabilitet är inte bra för något land ur flera aspekter, inte minst finansiella. Och kronan är redan svag.

Ha en fortsatt bra vecka!

Vandra med mig på Kreta!
Koppla av, njut av naturen och landskapet samt upplev mina gömda pärlor.
Nyhet: halv vandringsvecka!
Vandringssäsong september-juni, året om stadspromenad. Det går bra att kontakta mig hela året för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

 

 

4 tankar på “Valreaktion från en ö i södern

  1. Gunilla Gustafson

    Där skrev du som jag tänker! Var någon som skrev att ondskan är inte så farlig klädd i uniform men i kostym inne i rummen där är den farlig !!

    Gillad av 1 person

    Svara
  2. Jan-Erik

    Det finns skåningar, som är MYCKET klyftigare än de flesta andra! Det förstår man, när man läst ditt UTMÄRKTA inlägg. Förvånande är att det inte kommenterats av någon annan än
    /Jannis

    Gillad av 2 personer

    Svara

Lämna en kommentar