I sista minuten

Jag sitter här nöjd och glad efter första vandringsdagen i säsongens första vandringsvecka. Vi avslutade med god lunch på bytaverna och jag tänkte att jag hoppar nog över att blogga. Men jag är ju ”bloggare för varenda unge” hos UNICEF och det ramlade in ett mail därifrån. De har tittat på partiernas valmanifest i några barnfrågor så jag vill skicka informationen vidare till dig i detta blogginlägg (se nedan).

Funderar du på att ”proteströsta” längst ut på högerkanten så läs mitt blogginlägg ”Gå till källan, men drick försiktigt”.

Rösta PÅ och FÖR! Rösta för barnen! Rösta för att Sverige ska fortsätta vara ett bra, demokratiskt, öppet och humanistiskt land att bo och leva i! Rösta för en framtid då vi tillsammans gör Sverige ännu bättre!!

UNICEF: Oroande att barns utsatt­het för våld inte lyfts av partierna

Inget parti har i valrörelsen valt att lyfta att alla former av våld mot barn i hemmet ska vara straffbara. Det visar en granskning som UNICEF Sverige har gjort av riksdagspartiernas valmanifest utifrån ett barnrättsperspektiv.

Det är oroväckande och märkligt att inget parti uppmärk­sammar utsatt­heten hos de barn som antingen själva utsätts för våld eller tvingas bevittna våld mot någon annan i familjen. Idag är inte alla former av våld mot barn straff­bara, till exempel psykiskt våld. Detta trots att 36 procent av barnen i Sverige uppger att de utsätts för våld i hemmet.

Under kommande mandat­period, i januari 2020, blir barn­konven­tionen svensk lag. Det innebär att politiker, myndig­hets­utövare och andra besluts­fattare måste ge barn­rätts­perspek­tivet en större tyngd i frågor och beslut som rör barn. Inför årets val­rörelse har UNICEF Sverige tagit fram ett eget val­mani­fest där vi lyfter tre frågor som vi anser är särskilt viktiga för att säkra barns rättig­heter:

Mot bakgrund av detta har vi granskat de åtta riksdags­partiernas val­mani­fest för att se var de står. När det gäller familje­åter­förening kan vi konstatera att trots att det råder en polari­serad migrations- och integrations­debatt, där barns rättig­heter får begränsat utrymme, säger Miljö­partiet, Vänster­partiet, Libe­ralerna, Center­partiet och Krist­demo­kraterna ja till att ge alla barn rätt till familje­åter­förening.

Modera­terna, Social­demo­kraterna och Sverige­demokra­terna avvisar dock tanken. Att neka barn att leva med sin familj står i direkt strid med barn­konven­tionen och inskränker dess­utom en av de få lagliga vägar som finns för barn på flykt.

Utbildnings­frågorna debatteras frekvent i val­rörelsen. Dock disku­teras sällan skolan utifrån utgångs­punkten att barn har rätt till en lik­värdig utbild­ning av hög kvalitet. I stort sett alla partier vill dock se ett ökat statligt ansvar för skolan i linje med vårt krav. Libe­ralerna, Vänster­partiet och Sverige­demo­kraterna går till och med så långt att de vill ha ett förstat­ligande av skolan. Krist­demo­kraterna däremot tar inte alls upp skol­frågan i sitt val­mani­fest.

Utöver dessa tre frågor finns själv­fallet andra mycket viktiga frågor som spelar stor roll för att stärka barns rättig­heter. Samtliga partier lyfter till exempel frågan om psykisk ohälsa bland barn och vikten av att stärka barn- och ungdoms­psykiatrin, BUP och elev­hälsan. Att nå politiskt enig­het i en så viktig barnrätts­fråga är mycket positivt och kan för­hopp­nings­vis leda till fler överens­kommelser över parti­gränserna.

UNICEF Sverige har inte någon parti­politisk till­hörig­het. Det har inte heller barns rättig­heter. Barns rättig­heter är mänskliga rättig­heter som ska efter­levas och priori­teras av samtliga politiker och andra besluts­fattare. Efter val­dagen kommer vi att fort­sätta arbeta för att våra krav omsätts i prak­tiken och för att barns rättig­heter sätts i fokus.

LÄS UNICEFS VALMANIFEST

Ha en fin helg!

 

Vandra med mig på Kreta!
Koppla av, njut av naturen och landskapet samt upplev mina gömda pärlor.
Nyhet: halv vandringsvecka!
Vandringssäsong september-juni, året om stadspromenad. Det går bra att kontakta mig hela året för frågor och bokning.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

3 tankar på “I sista minuten

  1. regnar det här. I Svenska landskapet finns vackra lupiner, tydligen också " besvärliga ".

    Underbart blev lyckat. Inga skoskav eller något. Vandra i Kreta nu

    Gilla

    Svara
  2. Lena i Wales

    Härligt att första vandringen blev bra.
    Viktigt det du skriver om barnen och hemska siffror.
    Det var så mycket man skulle tänka på inför valet, enklare förr när det handlade mer om gamla ideologier. Nu är det så många frågor att ta ställning till att jag knappt orkade med allt. Så har vi Brexit här också att fightas med. Blev lite för mycket för mig.
    Önskar dej en skön söndag!

    Gillad av 1 person

    Svara

Lämna en kommentar

stadsmadam

Lösa trådar och fria tankar

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Lena i Wales, Spanien, Sverige och lite överallt

Lena Dyche reseledare och guide sedan 30 år. Här delar jag med mig av resetips från Wales, Spanien, Sverige och lite överallt, på ställen jag bott och arbetat i. lenadyche(at)gmail.com

bara brittiskt

Bloggen om England och övriga Storbritannien