Berikande semestertips!

Idag sköt jag upp städningen till lördag då prognosen säger regn och gick till ett av mina stamställen för att njuta bok, café frappé och det här:

I måndags kväll, när jag var ute och åt ”Clean Monday” stod jag en stund och pratade med ägarinnan inne på kafenio. Då hör jag en röst som uppfordrande säger: ”Ia!”. Ser mig lite förvirrat omkring och upptäcker att en person gör huvudrörelser ungefär som en uggla. Då insåg jag att jag stod i vägen för TV:n där det spelades fotboll.
Det slog mig senare att tänk om det var lika enkelt att nå ut, göra sig hörd och sedd som företagare i bruset från sociala media, tidningar osv. Då föddes idén att även försöka nå ut till en del via min blogg! Så nu gör jag det.

”Aktiv” semester får nog många att backa eller slå dövörat till. Synd för det betyder att du tackar nej till att uppleva ett resmål på ett annorlunda sätt, se mer av det. När vi reser till storstad betar vi av sevärdheter, när vi åker på sommarsemester är det bad som gäller och kanske hyra bil en dag eller två och vintertid är det skidorna på. Inget fel på det, jag menar bara att det finns så mycket mer att uppleva, så många olika sidor av ett resmål. I en storstad kan finnas stadsturer med tema som ger en djupare och annorlunda bild av staden, på badsemester finns så mycket mer att uppleva än stranden och när vi hyr bil tenderar vi att åka till kända platser, en skidort består inte bara av skidbackar.
Det kräver i och för sig lite letande genom att surfa runt, kanske läsa någon reseblogg, men det där planerandet tycker i alla fall jag är en rolig del av en resa. Och det känns gott efteråt att ha många minnen att suga på och att verkligen ha använt de där surt förvärvade semeterdagarna. Och få så mycket valuta som möjligt för våra slantar.

Jag tänkte ge några tips och givetvis pratar jag då lite i egen sak med exempel kring vandring.

  1. Vad kan du tänka dig att göra? Dina intressen? Eller kanske prova något nytt som du är nyfiken på?
  2. Det du vill göra – är det lämpligt vid den tid då du ska åka?
    Alla aktiviteter passar inte året runt på alla platser så ta reda på lite om resmålet när det gäller klimat, högsäsong o likn. Kanske du ska åka vid ett annat tillfälle eller leta upp en annan aktivitet.
    Inom vandring kan jag säga att ingen seriös vandringsledare erbjuder vandring under juli-augusti här på Kreta eftersom det då är för varmt, framför allt att vandra i ett så kuperat landskap. Under den tiden inträffar de allvarligaste tillbuden och olyckorna (även dödsfall) pga att folk underskattar förutsättningarna och överskattar sin egen förmåga.
  3. Krävs det någon speciell utrustning?
    Vissa aktiviteter kan kräva specialutrustning (t ex dykning) som anordnaren tillhandahåller så var beredd på att det avspeglas i priset.
    Vandring: billig aktivitet! Du behöver vandringsskor/vandringskängor, gymnastikaskor med kraftig sula kan fungera. Den kraftiga sulan förhindrar att du glider och halkar i medlut. En bra ryggsäck som du kan bära i flera timmar utan att bli trött eller få skav. I övrigt luftiga kläder som du inte är rädd om och en del småsaker. Varje anordnare kan ge dig tips och råd om packning.
  4. Kan du göra det själv eller behöver du guide eller liknande?
    Det beror givetvis på vad det är för aktivitet, men snåla inte så att du står där med en misslyckad eller halv upplevelse. Eller ännu värre med onödiga skador.
    Vandring: där det finns bra system av vandringsleder kan du vandra på egen hand, men berätta gärna för hotellet dina planer för dagen. Glöm inte säkerhetstänk som att ta reda på svårighetsgrad, mata in nödnummer i mobilen, kontrollera väderprognos, papperskartor (nej, det finns inte täckning för mobiler och gps överallt).
    Att vandra med vandringsledare gör att du kan koppla av, kan vandra där inga leder finns, om det är en grupp träffar du nya människor, kan få ”kött på benen” genom att vandringsledaren berättar om området. Jag försöker skapa ett mervärde för vandraren samtidigt som jag tar hänsyn till önskemål om tystnad och stillhet.
  5. Var och hur hittar du vad som erbjuds?
    Inte alla anordnare finns på Tripadvisor så du får surfa runt. Inte heller har alla hemsidor, men de har ofta information på hotell, turistbyrå och liknande så håll ögonen öppna när du är på plats. Ha lite fantasi när du googlar och leta på olika språk och kombinationer. Alla försöker bli så högt rankade (komma högst upp på sökresultat) som möjligt hos Google, konkurrensen är hård, så titta inte bara på första sidan i ditt sökresultat. Leta upp ortens eller platsens hemsida som kan vara turistinformation eller hemsida som inte vänder sig bara till turister. Ta en sväng om bloggar – det finns olika samlingslistor på nätet, men du kan också söka på t ex ”blogg paris”.
    Vandring: ska du vandra utomlands måste du söka på olika språk, t ex engelska. Se upp! ”Hike” är amerikanska och på brittisk-engelska gäller ”walk” (även om hike kommer mer och mer). Det beror på att de har olika definitioner på vad en hike respektive walk är. Jag snubblade vid ett tillfälle över en anordnare här nere som erbjöd ”soft hiking”, ett hemmagjort begrepp (visade sig vara promenader/långpromenader och alltså inte ha med vandring att göra).
  6. Kontrollera noga vad anordnaren erbjuder, dvs vad får du? Hur ser upplägget ut? Vad krävs av dig?
    Framför allt ska du tänka på vad ett angivet pris innehåller när du jämför olika anordnare. Ta tid på dig att läsa noga.
    En del anordnare erbjuder veckor där alla dagar är inbokade, andra erbjuder några dagar och så finns det aktiviteter som tar högst en dag. Ibland är två eller flera aktiviteter hopslagna – är du intresserad av hela paketet? Vill du bara ha någon del av det så leta vidare.
    Kontrollera vad som krävs av dig och om det innebär merkostnad eller någon förberedelse. Det kan krävas att du har försäkring, att du har utrustning, att du själv ska ta dig till en startpunkt eller lokal.
    Vandring: här på Kreta finns de som ordnar vandringsvecka där alla dagar är vandring, vandringar med övernattning på olika platser, vandring blandat med andra aktiviteter. Jag hör till de som erbjuder vandringsvecka med ”lediga” dagar samt att du bor på samma plats hela tiden. Ditt val styrs givetvis av din form, dina önskemål och intressen.

Så ut och upplev! Berika dig! Utmana dig själv! Njut!
Vi som anordnar olika aktiviteter och upplevelser bara väntar på att få välkomna dig!
Och har du frågor eller funderingar kring min del av världen eller om vandring så hör gärna av dig! Och dela gärna detta inlägg!

Imorgon ska Panda och jag ut på äventyr om inte vårt lite ostadiga väder sätter käppar i hjulen (kan man säga så när det är bilhjul?). Återkommer om det i början av nästa vecka! Planerar också att ha ett nyhetsblogginlägg i nästa vecka, det är ett tag sedan sist.

Ha en skön helg!

Pågående erbjudande på vandringsvecka bokad senast 31 mars!

7 tankar på “Berikande semestertips!

    1. Jeanette

      Klart du ska göra det! Boka in några dagar med Ia – hon kan och vet en massa och så får du komma ut i naturen. Man blir som bergtagen och själen får ro. Glädj dig åt fina dagar.

      Gillad av 1 person

      Svara
  1. Lena i Wales

    Det är inte lätt att nå ut med sina budskap. Vet av erfarenhet ang Wales.
    Har du tagit kontakt med olika resebyråer och Resekonsulterna i Göteborg?
    Tror på ”specialresor” med en viss aktivitet. Många vill gör mycket utanför det vanliga.
    Du får gärna maila mej om du vill.
    Ha en bra dag!

    Gillad av 1 person

    Svara

Lämna en kommentar