Projektavslöjande och alla möjliga väder

Jag har nämnt att jag har ett projekt på gång och att jag skulle berätta när det var klart. Igår blev allt (oj, så mycket papper och stämplar – tur jag fick hjälp!) klart och här är resultatet: min alldeles egna Panda!

bil fiat panda blå

Visst är den fin? Sex år sedan jag ägde en bil. Allmänna kommunikationer fungerar bra i Skåne, i alla fall i den västliga delen, men här är det inte så utbyggt. Och hyrbil har man några dagar så då gäller det att planera och att vädret inte sviker. Den här lilla godingen kommer att göra min tillvaro flexiblare och min värld större.

Så idag fick det bli invigning! Istället för att ta bussen 05:45 och åka i 1 tim 45 min gav vi oss iväg 08:20 och var framme efter cirka 20 min. Lite skillnad! Det var givetvis vandring uppe i bergen på programmet. Jag är inte helt fri från förkylning och luftrörskatarr, men väldigt trött på att vänta ut det sista. En massa bergsluft har väl ingen dött av, kanske det var precis vad som behövdes för att rensa lite. Och jag måste upp och se om våren är på väg!

En liten parentes: här på Kreta, och kanske på fler platser kring Medelhavet, har vi hittills haft en ovanlig vinter. I artiklar kallas den för ”somrig” vinter. Det är alltså ovanligt varmt och väldigt regnfattigt. Det skulle vara bra om det regnade så mycket som möjligt nu under februari. Fast vi vill gärna se solen lite då och då.

Tillbaka till idag! Väderprognosen sa regnskurar på efternatten och morgonen så det här skulle bli bra! Föga anade jag vädergudarnas planer. Såg fint ut i sta’n, men var något annorlunda uppe i bergen. Jag började med en kort promenad upp till en kyrka för att äta frukost. Där blev jag kvar i nästan 45 min pga regn och åska. Jag vet att risken att träffas av blixt är väldigt liten, men det känns inte bra att vara ute i det fria högt uppe i bergen i så’nt väder.

Det såg ut som om det klarande upp så jag gav mig iväg. Resten av vandringen hade jag regn, kraftig vind, solsken, sol och regn, snöblandat regn, drivande dimma och moln, vindstilla. Jag tror att naturen ville slå på stort för att fira min fina bil!
Här tar sig dimma och regn över bergen och sätter kurs på mig:

Mitt uppe i ingenting (där det bara finns herdar, getter, får och jag) har det schaktats upp en motocrossbana! Den var inte där i november så det är ett nytt påfund. Märkligt att det enda som verkar kunna sätta fart på greker är motorer. Och natur kan bara användas som t ex motorcrossbana, soptipp. Ja, ja, bara de ger katten i att vråla runt där när jag vandrar.

Hur var det då med våren? Jo, tack, blandade skurar. Mandelträden och vildpäronträden blommar, men väldigt ojämt. Några träd blomstrade riktigt tjusigt, andra hade bara kommit igång och några, bl a ”mitt” mandelträd, såg skabbiga ut. Jag kom fram till att det nog beror på stormen. Träden har väl drabbats olika beroende på var de står och om de har något skydd.

Minns du de där lamporna som fanns utanför kontorsdörrar förr?

upptagen vänta stig in

Nu är den tid då våren trycker på ”Tryck” och vintern svarar med ”Vänta”. Och där får våren stå ett tag innan den gör ett nytt försök.
En del tycker att våren är här när den kommit vid kusten, men jag tycker inte att det räcker. Det är en fin och spännande tid när våren kryper uppåt och trycker undan vintern. Visst är väl årstidsväxlingar fina?

 

Lite mandelblomsbilder (fler foton från idag finns på min flickr-sida!):

blommor olivlund kreta bergDe här gula godingarna, som jag kallar ”soldyrkare” (öppnar sig vid solsken och vänder sig mot solen), har inget med våren att göra. De kommer i december och breder ut sig i olivlundarna i takt med att oliverna är färdigplockade. Så ju fler olivlundar som är klara och lämnas desto fler gula fält. De lär vara ett förfärligt aggressivt ogräs, men jag tycker så mycket om dem att de får vara med här (kanske mitt substitut för skånska rapsfält…).

 

 

När jag kom fram till byn Meseleri fick jag sällskap genom byn av en ovanligt stor hund. Han var väldigt konfunderad över mina bad i varenda vattenpöl som hade lite djup, men har man leriga kängor och fin bil så vad ska man göra?

Det blev inte ens en kort vandring idag, bara 3,5 tim, men med tanke på förkylning så var det nog lagom. Ikväll blir det god middag på taverna!

Ha det gott!


Vandra på Kreta!

Just nu erbjudande på vandringsvecka.
Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

 

9 tankar på “Projektavslöjande och alla möjliga väder

  1. anette lärjedal

    Åh vacker bil, gratulerar. Bra beskrivning ( ljuspanelen) hoppas din ” förkylning ” ger sig. Bra med egen ” kupé ” må så gott, önskar dig kul tid med 🚗

    Gillad av 1 person

    Svara
  2. Ulf Eklund

    Grattis till bilen, du hittade ingen mindre! Jag hoppas att den tjänar dig bra! Sitter själv i El Palo, Malaga och studerar vandringsrutter, som inte finns. Det är bara att gå ut och chansa!

    Gillad av 1 person

    Svara

Lämna en kommentar