Disig måndag

Idag hänger ett konstigt dis över Ierapetra och det är nästan spökligt stilla. Det är så’nt väder vi har när det är Sahara-sand på väg. Det är då man inte städar balkongen eller tvättar bilen eller har fönstren öppna för länge. Många känner av det här vädret. Jag hör till dem som blir lite tunga i huvudet, trötta och lite håglösa. Samtidigt som det infinner sig lite rastlöshet och aktivitet i kroppen. Förvirrande tider!

Trots det konstiga vädret hade vi lektion i grekiska utomhus idag också! Lite osäkert om den friska luften gjorde det enklare eller svårare att greppa nominativ och ackusativ, men det är en annan historia.

Igår sparkades karnevalsperioden (apokries) igång med barnens skattjakt. På torget vid moskéen samlades alla deltagare och sedan blev det liv och rörelse i gränderna här i gamla sta’n.

hund dog ierapetra crete kreta roof takHunden två hus bort, som bor på balkongen och skäller på allt och alla, var faktiskt tyst igår. Antagligen blev han alldeles exalterad av allt folk som sprang omkring i gränden så de tog in honom.

Fler foton på min flickr-sida!

 

 

 

 

Igår var det demonstration i Aten mot att FYROM ska få ha Makedonien i sitt namn. Det är FN som initierat ”medling” i den här gamla konflikten och så länge den är olöst är FYROM blockerat från EU-medlemsskap, NATO med mera. Jag har nämnt det i ett tidigare inlägg då jag bl a skrev:

FN har skickat ut en trevare om att Grekland kanske skulle kunna tänka sig att bryta det 26-åriga (fast egentligen började det 1946…) dödläget angående namnkonflikten, dvs att Grekland inte godkänner att FYROM har ”Makedonien” i sitt namn. De sökte EU-medlemskap 2004 vilket alla EU-länder måste godkänna och Grekland sa nej.

Det har varit många utspel på den politiska scenen. Bl a har ledaren för Ny Demokrati beskyllt Tsipras för att svika sitt land, sälja ut Grekland och liknande. Det har varit en demonstration tidigare i Thessaloniki, men den igår i Aten skulle bli massiv. Minst 1 miljon deltagare enligt arrangörerna. Polispådrag och även frivilliga vakter. Anarkisterna (som bråkstakarna kallas) fick hålla till en bit bort så att de båda grupperna inte skulle drabba samman. Mikis Theodorakis skulle skicka en hälsning via video.
Så här blev det: 1 miljon blev 140 000. Det gick lugnt till utom borta hos anarkisterna där polisen fick ta till tårgas (i vanlig ordning….börjar bli lite tjatigt med de där omkringresande bråkstakarna…). Mikis Theodorakis hem sprejades på lördagen med färg och slagord skrevs på en vägg så han beslutade sig för att på söndagen infinna sig i egen hög person på Syntagma-torget i Aten. Det ska tilläggas att Theodorakis politiskt ligger till vänster och att en del i hans egna vänsterled kritiserade hans medverkan.

Sådana här konflikter om landgränser, namn osv är väldigt svåra att ge sig in i och det är anledningen till att jag inte skrivit så mycket om detta trots att det är en stor politisk fråga. Jag misstänker dock att den är större på fastlandet än på öarna och Kreta ligger långt bort. Konflikten gäller väldigt ofta om var man börjar räkna historiskt. När jag läste antikens historia och kultur på universitetet lärde jag mig att Alexander kom från sitt rike i norr (Makedonien) och enade Grekland (som då var stadsstater som ömsom krigade med varandra, ömsom samarbetade). Ett ”arbete” som hans far, Filip II, påbörjat. Om det stämmer eller inte vet inte jag, men jag tror att kan varken Grekland eller FYROM kan sägas ha ”ensamrätt” till namnet Makedonien.

Grekerna kallar FYROM för Skopje-landet efter huvudstaden. Lika fånigt som om vi skulle säga t ex Paris-landet, Oslo-landet, Aten-landet. Om jag inte alldeles missminner mig så fanns det en period i modern tid då de som bodde i den del av Makedonien som ligger i Grekland inte fick prata makedonska, men jag kan ha fel. Jag kommer inte att kommentera den här tvisten mer eftersom det som skrämmer mig och som jag tycker är otäckt är den baksida på patriotism och nationalism som sticker fram sitt fula tryne i många av argumenten från båda sidor. Mycket är hätskt och bygger på känslor snarare än fakta. Hur brukar så’nt här sluta om vi tittar bakåt? Kan inte mänskligheten lära sig av sin historia? Man kan bli mörkrädd och kall för mindre.

Idag ska jag gå ut och fira! Bokmanus är ivägskickat, nu börjar skrivandet på allvar på nästa!
Och mitt pågående projekt får sin upplösning imorgon….hoppas jag….

Ha det gott!


Just nu erbjudande på vandringsvecka!

Mer information på inspirewiz.com.
Välkommen!

7 tankar på “Disig måndag

    1. iamittilivet Inläggets författare

      Framför allt så är det farligt om vi glömmer för då har vi inte lärt något. Jag blir ibland lite trött på alla som menar att man ska inte se bakåt utan bara framåt. Jag tror att man behöver båda.

      Gillad av 1 person

      Svara
  1. Jan-Erik

    I takt med temperaturförändringarna i framtiden kommer Lappland vilja kalla sig Skåne. Då blir det ett jäkla skorrande från söder tror
    / Jannis, som längtar till Hellas varje dag.
    Kram

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

      Skåne håller ju på att sjunka så jag vet inte vilket som är värst: att campera ihop med norrlänningar eller drunkna. Jag tror att vi kastar oss i havet och simmar över sundet…..
      Sluta längta och kom tillbaka tidigare än planerat istället!
      Kram

      Gilla

      Svara
  2. Eva

    Körde, som så ofta, bil på Kreta för några år sedan, när vi konstaterade att vindrutan behövde spolas av. Naturligtvis fanns det ingen spolarvätska, så vi tyckte det var riktigt bra när vi såg att vi skulle köra in i en regnskur. Det regnade SAND! Det fick bli mineralvatten för att få sikt, och hemma i byn fick förstås alla balkonger, terrasser och serveringar skuras.
    Och hallå där Jan-Erik – jag försäkrar dig att vi lapplänningar aldrig kommer att vilja kalla oss SKÅNINGAR😀

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

      Visst blir man förvånad första gången! Vi klarade oss bra igår, jag tycker inte att jag sett mycket sand. Så länge det inte regnar manna från himlen får man väl vara nöjd… 🙂

      Gilla

      Svara
  3. Pingback: Nyhetsbulletin | ia mitt i livet

Lämna en kommentar