Katastrofläge

Här sitter jag och funderar på hur bäst beskriva en katastrof. Alltså en riktig katastrof. Vet inte var jag ska börja. I inlägget i onsdags skrev jag ”Hårda vindar började igår kväll och ska skaka om oss några dagar. Snö är utlovat i bergen.”. Jo tack.

i torsdags eftermiddag nådde stormen sitt max och började inte visa tecken på att lugna sig förrän igår eftermiddag. Idag är det fortfarande väldigt blåsigt. I förra veckan kom ovädret från sydväst och nordväst vilket gjorde att västra Kreta fick ta en större smäll. Denna veckan kom vinden från norr, västra Kreta klarade sig bättre än centrala och östra.
Tavernor och caféer längs med havet här i Ierapetra brydde sig inte om att städa undan sten och sand från förra veckan eftersom de visste vad som väntade denna veckan så där nere ser det lite värre ut än vad det egentligen är.

I Ierapetra uppmättes den högsta vindstyrka sedan mätningar började: 29,94 m/s (107,8 km/tim). Folk har sagt till journalister att det aldrig blåst så kraftigt i området. Borgmästare och andra har vänt sig till parlamentsledamöter från ön som skrivit till berörd minister och begärt att södra delen av regionen Iraklio (framför allt Mesara-slätten), delar av Lasithi-regionen (framför allt kommunen Ierapetra) och delar av Sitia-kommunen ska förklaras för katastrofområden. Man har begärt att hjälp ska utgå omedelbart på samma sätt som i Mandras på Attika där det var översvämning för en tid sedan. Plastic Crete SA, som säljer plast till växthus och andra plastprodukter, har gått ut med att man ger 15 % rabatt på sina priser.
Om du inte nu förstår vidden av det oväder som är på väg att lämna oss så vet jag inte hur jag ska få fram det.

För min del var det ingen större oro i början. Dels har jag ju min förkylning och luftrörskatarr att sköta, dels är jag som skåning van vid väder med hård vind och stormar. På eftermiddagen i torsdags förstod jag allvaret och hur stark vinden var. Då var vi uppe i svår storm i vindbyarna. Jag har ett stort fönsterparti ut mot min stora balkong. Mot norr. Det blåste in lite skräp från grannen, jag tog mig ut för att plocka in det och kunde knappt stå upprätt. Satt i soffan och tittade på taket hos grannen mitt emot. TV-antennen skakade rejält. Vattentanken rörde på sig. Då blev jag riktigt orolig. Det finns mycket på taken här nere. Vattentankar, solpaneler, varmvattenberedare, antenner, små skraltiga skjul, paraboler. Och jag misstänkte att ingen vid montering ägnat en tanke på svår storm eller orkan.

Som alltid efter storm har det hänt massor. Jag tänker räkna upp en del som är känt så här långt (gäller kommun Ierapetra om jag inte anger något annat):
– minst 25 växthus är totalförstörda, hur många som har stora skador är det ingen som vet (enligt uppgifter i fredags). Det kommer nya uppgifter idag och antalet bara växer. Det berättas också om några som skulle försöka rädda vad de kunde och gav sig ut till sitt växthus, förankrade sig med stenar för att stå emot vinden. Kris och förtvivlan när växthusen och grödan förstörs och vi pratar om stora, stora värden!
– tre personer skadades i sta’n, bl a en man som fick en nerblåst solpanel över sig.
– en bil välte på väg till sta’n österifrån, en annan bil höll på att få stora problem då en trädkrona for omkring på vägen.
– en varmvattenberedare eller en vattentank (översättningen lite oklar) hittades i havet (utanför byn Arvi; sydväst om Ierapetra i Viannos-kommunen).
– många barn stannade hemma från skolan i torsdags och i fredags var alla förskolor och skolor stängda.
– skador på hus i form av fönsterrutor som krossats/blåst sönder.
– parasoller, skyltar, krukor – ja, allt som inte var ordentligt förankrat har kastats omkull. Det varnas för att gå ut idag, dvs man ska se upp eftersom det finns saker som blåser omkring. De kan ha fastnat någonstans, men ger sig iväg igen när de får en vindpust.
– lyktstolpar, träd, markiser har brutits sönder eller ryckts upp. Brandkåren är idag ute och röjer efter cirka 30 träd som fallit på vägar eller som är i riskzon att falla.
– i torsdags lossnade ett trafikljus som hängde över vägen i en korsning i Ierapetra. Det var givetvis en livsfarlig situation så länge det bara lossnat i ena änden och hängde kvar. Till slut släppte det helt.
– uppe i bergen kom det snö. Högsta toppen i Thripti-bergen fick vinterns första snö. I Anogeia (sydväst om Iraklio) och på Lasithi-platån ligger snön meterdjup.
– det lär också ha blivit skador på vattenledningar vilket kan förklara den klena stråle jag hade idag i duschen.
– igår hade vi några elavbrott eftersom man var ute och reparerade skador på el-nätet.

Länkar till foton och videos:
skador på olika platser utanför Ierapetra (video)
en förrådscontainer ger sig ut på vift (video)

Kommunen har gått ut med information om att anmäla skador, ta foto innan man börjar reparera och ELGA, böndernas ”försäkringskassa”, är inkopplad.

Jag var ute på sta’n igår eftermiddag och nu i eftermiddag. Om du tänker dig att du kommer upp på morgonen efter en riktig fest – så ser sta’n ut. Skräp, blad, takpannor och annat ligger lite överallt. Det ser ut som om hon haft en riktig festnatt och inte hunnit snygga till sig.

Hur kunde vinden bli så stark? Den kom ju från norr så bergen borde tagit det mesta, dvs nordkusten borde ha drabbats mer än sydkusten? Kreta ligger inte exakt i väst-öst utan lite vridet. Jag tror att nordanvinden hittat korridorer, t ex Ierapetra-slätten (där lär vara stora skador av olika slag) från Pachia Ammos till Ierapetra, korridoren mellan Dikti och Psiloritis. Och det finns flera sådana korridorer, inget bergsmassiv är en kompakt vägg. I och med att vinden pressats samman i korridorer ökar trycket och det blir som en champagnekork när korridoren tar slut. Hård vind blir väldigt stark. Jag har ingen aning om ifall det stämmer, kanske någon som vet kan förklara i en kommentar på detta inlägget.

Är det vanligt med vinterstormar? Nja, det är ju en ö så visst blåser det ordentligt då och då på vintern. På de vintrar jag bott här minns jag bara ett större oväder. Det var i februari 2016 då hårda vindar söderifrån pressade upp havet i gatorna i sta’n. Det låg sand, stenar, tång och annat ”havsbråte” på gatorna närmast havet. Märklig syn!

Som grädde på moset upptäckte jag idag att vid halv fyra igår eftermiddag var det en jordbävning ute till havs, cirka 3,5 mil utanför kusten på 1 mils djup och 3,7 på Richtersskalan. Naturen jagar oss dessa dagar!

Jag får säkert anledning att återkomma till detta i bloggen i nästa vecka allt eftersom skador rapporteras in. Just nu, kl 14:40, viner vinden runt huset, men det går inte att jämföra med torsdag-fredag. Ser fram emot att det lugnar ner sig!

Ha en skön helg!


Vandra med mig på Kreta!
Koppla av, njut av naturen och landskapet samt upplev mina gömda pärlor.
Just nu erbjudande
Mer information på inspirewiz.com
Välkommen!

14 tankar på “Katastrofläge

  1. anneliestankar

    Den här vintern har varit blåsig lite överallt skulle jag tro. Jag bor också på ö, Åland och det har blåst något otroligt den här vintern. Jag har legat många nätter och väntat på att taket ska fara. Har även hört av vänner som bor på Kanarieöarna att det har blåst väldigt mycket den här vintern.
    Nu håller jag tummarna att ni inte får mera storm nere på Kreta.🤗👍

    Gillad av 1 person

    Svara
  2. barabrittiskt

    Oj jisses. Ja det är säkert vindkorridorer. Malmö är ju fullt av höga hus där vinden fastnar i mitten och blir stark. Det är helt klart att den här vintern slår rekord efter rekord. Regnigaste höst och vinter i Skåne, Paris översvämmat som aldrig förr, redan två jättestormar i januari över Tyskland och Benelux och min kollega med föräldrar i Bayern säger att Alperna ständigt har lavinvarning 5 på skalan vilket de nästan aldrig har annars och flera byar är isolerade.

    Gillad av 1 person

    Svara
  3. anette lärjedal

    Bra beskrivning, var försiktig ( hjälm?) krya på dig. Vädret är ” tokigt ”! på jorden 🌍 Kram till dig, njut av middagen och sällskapet.

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

      Hjälm vore nog att ta i, man får vara lite försiktig bara. En storm är inte tokigt väder, tror jag, för det har väl funnits i alla tider.
      Det var en god middag. Med extra raki både före och efter!

      Gilla

      Svara

Lämna en kommentar