Theofania i Ierapetra

Då är vi inne på sista helgen i det här helgsjoket med jul, nyår och Trettondagen. Vi har begåvats med ett underbart strålande väder efter några dagar med blandat väder, bla moln och regn. Idag syns Dikti-bergen tydligt och de är fulla med vit, fin snö.

Igår gick barn runt och sjöng och spelade liksom de gjorde jul och nyår. Spelade är lite mycket sagt eftersom det handlar om trianglar och sjunga är också lite mycket sagt i vissa fall. Nu har folk tröttnat lite på barnen så igår behövde de inte ta många takter förrän de fick en slant, i alla fall i butiker som väl nu till leda har hört trianglarnas entoniga klang.
I julas kom ett gäng killar i vår trapp och ringde på. Givetvis ville jag ha lite sång och musik mot att de fick några slantar. Viss irritation bland lokalbefolkningen att barnen går in i husen, men det är ju bara att låta bli att öppna. Hur som helst så spred det sig nog om den där utländskan för det ringde på dörren igen i nyår. Och igår stod där en ensam liten kille i trapphuset.

Igår gick präst runt i sta’n med olivkvist och, nu gissar jag, olja. Han delade ut välsignelser och skakade olivkvisten i luften. De går in i butiker, stoppas av folk på gatan osv. Jag såg det för några år sedan i Iraklio och lyckades få till ett väldigt bra och roligt foto. Ser ut som ”blessing for sale”…

Traditionsenligt har jag varit nere i fiskehamnen för att uppleva Theofania. En del kallar det Epifania, men det är västkyrkligt medan Theofania är östkyrkligt. Från början firades Jesu uppenbarelse som Guds son, bl a via sin födelse och dop samt de tre vise männen via Betlehemsstjärnan. Så delades ju den kristna kyrkan för många år sedan och den västra delen poängterade de tre vise männen medan den östra delen la vikten vid Jesu dop.
Så det är därför vatten måste välsignas och det görs från båt nere i hamnen genom att texter läses och ett kors kastas i två gånger. Tredje gången det kastas i vattnet simmar ett gäng ut för att hämta korset. Den som kommer först får ett lyckligt och välsignat år.

Sedan går alla runt på sta’n och alla caféer är fullsatta. Ikväll har flera tavernor levande musik. Och det gäller att fira så här i elfte timmen för på måndag slår vardagen till igen. Det är skönt när den grå och invanda vardagen bryts av genom att något annat händer och det känns också skönt att få återgå till det vanliga.
Min vardag nästa vecka innehåller bl a vandring, få klart hemsidan och sätta ihop annonser. Sparkar igång redan på måndag då jag ska infinna mig på lektion i grekiska kl 9. Jo, du läste rätt, jag ska göra ett nytt försök med denna kinesiska som kallas grekiska. Eller om det var tvärtom, kanske.

Ha en skön söndag!

Fler foton på min flickr-sida!

 

Vandra med mig på Kreta!
Koppla av, njut av naturen och landskapet samt upplev mina gömda pärlor.
Mer information   http://inspirewiz.com
Välkommen!

4 tankar på “Theofania i Ierapetra

  1. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Vi har haft ungefär liknande Theofania här i Loutraki, liksom i övriga Grekland. Fina bilder! 🙂 Jag kan avslöja att prästerna stänker (heligt) vatten med olivkvisten, det skulle nog bli för kladdigt med olja 😉 . Som du kanske vet, så är det ”standard” i Grekland att präster välsignar ALLT som ska invigas och öppnas för första gången varje år, t ex i alla skolor på det nya skolåret, riksdagens öppnande samt nyöppnade butiker o företag. Vattenstänk med olivkvist ingår. 🙂
    Jag tycker också att det är skönt att vardagen börjar på måndag, det kan bli lite för mycket av det goda ibland, hihi. STORT Lycka Till med greklektionerna, Ia, jag håller alla tummar o tår för dig!!
    Gott Nytt År 2018 önskar jag dig, kram!!
    / Ingalill xx

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

      Tack för info! Jag tänkte väl att olja inte kunde vara rätt, men det andra jag hade i huv’et var vigvatten och det känns katolskt.
      Jodå, jag vet att de deltar överallt…
      Detsamma! Kram

      Gilla

      Svara

Lämna en kommentar