Nyhetssammanfattning och bloggtankar

Så är nya året igång! Här i Ierapetra togs tomten Vasilis emot i hamnen på nyårskvällen med fyrverkeri och transport på land med motorcyklar. Nyårsvädret var så fint att folk kastade sig i böljan den blå!
(klicka på foto för större format; foton kommer från neakriti.gr)

Nyår är den tid då bakåt sammanfattas och framtida utmaningar listas. Här kommer en del från Kreta och sedan från Grekland. Allra sist mina bloggtankar.

Kreta

  • jan: två dagar med snö och temperatur under 0 på centrala Kreta – ovanligt!
  • april: skötsel och förvaltning av flygplatsen i Chania gick över till tyska Fraport.
  • juni: rekordvarmt med 45,9 gr. En person dog, några blev sjuka och fick tas till sjukhus.
  • juli: efter solsken kommer regn. Medusa svepte över delar av Kreta med regn och kraftiga vindar.
  • sept: ledaren för Ny Demokrati, Mitsotakis, var på ön och Tsipras gjorde också ett besök. Båda lovade att National Road (från Kissamos till Sitia) ska byggas klar. Det tror vi på när vi ser det. Hela projektet är numera bara en suck och ett skämt.
  • ett annat projekt som vi ser fram emot att det rör på sig är byggandet av nya flygplatsen i Kastelli. Anpassningen av National Road med rondell och avtagsvägar har redan börjat vilket är en irriterande trafikpropp så vi håller tummarna att det går snabbt och inte ska invänta flygplatsens färdigställande…
  • okt: stormen Deadalus, värsta ovädret sedan 2001, drog över Chania-området med översvämningar som följd.
  • nov: planen för utveckling på Kreta diskuterades och vissa beslut togs. Bl a ska det satsas mer på turismen på hela ön vilket görs genom att omedelbart sätta igång projekt längs den till vissa delar redan överexploaterade nordkusten. Suck.
  • dec: tunneln från Aposolemi Dam ska kunna tas i bruk 2018 vilket betyder att Iraklio, Hersonissos och Agios Nikolaos inte ska bli utan vatten i sommar.
  • under 2017 drunknade 49 personer varav 43 på nordkusten. 108 personer riskerade att drunkna. De flesta fallen inträffade runt middagstid så se upp! Siffrorna är rapporterade från stränder i närheten av de större orterna.
  • julhandeln ökade trots dåligt väder (och ebb i plånböckerna). Från 8 jan – slutet av februari är det vinterrea. Kanske en shoppingresa till Kreta skulle vara intressant och lönande?
  • flyktingströmmar upphör inte vid helger. I nyår räddades 330 flyktingar på internationellt vatten nära Libyens vatten. 170 flyktingar anlände till Lesvos och Samos. En otrolig historia: 110 år gamla mormor/farmor som flydde från norra Syrien och kom till Lesvos i november!
  • en tragisk historia som visar livets ibland svårsmälta ironi: en man i Chania korsade strax före nyår en gata för att köpa granatäpple som anses bringa lycka, men blev nermejad av en bil.

Grekland

  • det skakade rejält i ett område norr om Thessaloniki och i Korint-området runt nyår så de fick en riktig knuff in i nya året.
  • tillverkningsindustrin ökade under december snabbare än vad den gjort sedan juni 2008. Det är sjunde månaden på raken som det ökar. Positivt tecken!
  • oppositionen hotar då och då med att det ska bli val 2018, men Tsipras har gått ut med meddelande att det blir 2019 enligt konstitutionen, dvs när sittande regerings tid är ute.
  • helt lugnt blir det inte politiskt. Tredje stödlånet går ut i augusti och under året ska en del inte så populära åtgärder genomföras som t ex restriktioner för fackföreningar, försäljning av statlig egendom.
    Vidare kommer skatter att ändras, effekterna bli olika – här två artikler: en om skatteeffekter och skatteuttag och en om effekter 2018.
  • utrikespolitiken är inte heller bekymmersfri:
    1. FN har skickat ut en trevare om att Grekland kanske skulle kunna tänka sig att bryta det 26-åriga (fast egentligen började det 1946…) dödläget angående namnkonflikten, dvs att Grekland inte godkänner att FYROM har ”Makedonien” i sitt namn. De sökte EU-medlemskap 2004 vilket alla EU-länder måste godkänna och Grekland sa nej. Det här kan man diskutera fram och tillbaka, men det vore så klart bra om det kunde bli en lösning. Politiker i Grekland stiger nu fram och säger att de kan ändra sig så Tsipras kommer troligen att ordna omröstning i riksdagen för ett godkännande och hoppas på så stor majoritet (dvs enighet) som möjligt.
    2. De åtta turkiska officerare som flydde till Grekland efter kuppen i Turkiet är kvar här. Nu ska en av dem få asyl och Turkiet är minst sagt irriterade. Enligt Ankara kommer detta att ”ha negativ inverkan” på kontakten mellan länderna.
    3. Avtalet mellan Turkiet och EU om flyktingars återvändande fungerar inte. EU:s program för att ta emot flyktingar fungerar inte. Resultat: flyktingarna sitter fast i Grekland, dvs människor med stora problem är fast i ett land som har stora problem. Ibland mister jag tron på både EU och mänskligheten.

Bloggtankar

Denna vecka och nästa ska jag fräscha upp och omarbeta hemsidan för vandringar (inspirewiz.com). I förra inlägget utlovade jag ett rabatterbjudande i detta inlägg, men jag återkommer när hemsidan är stabil och klar så den klarar av rusningen!

Nytt år, ändringar på hemsidan – behöver jag ändra bloggen och bloggandet också, tro. Jag är nöjd med bloggens utseende, det finns möjligheter att prenumerera på två olika sätt, kontaktinformation osv.
Hur ofta ska jag blogga? Jag tror att jag håller mig till som det är idag, dvs 2-3 inlägg per vecka. Själv följer jag ett 20-tal bloggar och de som bloggar väldigt ofta varken hinner eller orkar jag hänga med i allt utan det blir nedslag lite här och där. Det finns ju mer i livet än att läsa bloggar och det finns så många bra bloggar. Svårt att få det att gå ihop!
Ska jag ändra på innehållet? Dra mer åt reseinformation eller mer åt tankar och funderingar? Nej, jag är nog nöjd med blandningen. Visserligen gör det att bloggen inte kan sorteras in i någon av de större bloggkategorier som finns, men det överlever jag nog.
Jag önskar att fler prenumererar så behöver jag inte lägga ut länkar på så många platser. Det blir mer och mer vanligt att det inte går att följa bloggar direkt på deras sidor utan man ska istället följa facebook-sidor. De bloggarna går bort för mig, det blir så spretigt och mycket att hålla uppsikt över, framför allt med tanke på att man inte ser allt i sitt flöde på facebook.

Har du önskemål eller förslag om bloggen så skriv gärna i kommentarsfältet!

Nu har min stackars hjärna varit igång hela dagen så lite musik kan kanske skaka loss rastlös kropp!
Ha en skön kväll!

Vandra med mig på Kreta!
Koppla av, njut av naturen och landskapet samt upplev mina gömda pärlor.
Mer information   http://inspirewiz.com
Välkommen!

8 tankar på “Nyhetssammanfattning och bloggtankar

  1. Katarina

    God fortsättning på det nya året. Jag hinner själv inte blogga längre, det är inte heller lika roligt efter 10 år. Jag tror man.mpste ställa sig frågan, varför bloggar man? Vill man bara driva trafik till bloggen eller är interaktionen.viktigast… Du har ett bra fokus och kan nig få.mer trafik o interaktion.mellan dig och lösatna genom att vara närvarande på olika forum, ex. reseguiden mm. Där letar.många efter råd och tips. Jag har nu blivit sugen att resa till ditt Grekland och återkommer om och när isåfall till dig. Ha de gott!

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

      God fortsättning!
      Tudelat det där med att blogga. Skrev mest för min egen del i början, men så blir man ju så glad när någon läser och lycklig när det kommer ett gilla eller en kommentar. Och det är så roligt att skriva. Men så kommer man lite i kläm en vecka när man inte vill eller kan skriva – vad tycker läsarna då…
      Synd att du inte bloggar mer – kanske bara behöver ett uppehåll eller kanske ska skifta innehåll!?
      Du är så välkommen till Kreta!!! Ha det bra!

      Gilla

      Svara
  2. Ingalill Franzén Polikarpidou

    Tack för sammanfattning, Ia! Eftersom jag varit borta från datorn under de senaste veckorna, så var en del av det du skriver nyheter för mig 🙂
    Betr ditt bloggande: Jag njuter av att läsa dina inlägg, men ibland blir det så att jag läser flera inlägg i en ”klump” (som t ex nu, då jag varit borta en längre tid). Då blir det lite knepigt att kommentera, om inlägget är flera veckor gammalt. Men detta är ju mitt problem och inte ditt. Jag tycker det är lagom med 2 högst 3 inlägg per vecka (har dock full förståelse om du inte skulle orka/vilja/kunna skriva någon vecka här eller där) och jag gillar din mix av händelser i ditt vardagsliv, vandringar och grekisk politik. Fortsätt så! 😀
    Gott Nytt Bloggår, kram! 🙂 xx

    Gillad av 1 person

    Svara
  3. Pingback: ia mitt i livet

  4. Pingback: Disig måndag | ia mitt i livet

  5. Pingback: Nyhetsbulletin | ia mitt i livet

Lämna en kommentar