1 maj

Så är det helgdag igen! 1 maj och Arbetarnas dag (Ergatikí Protomagiá) och fira våren eftersom naturen är på sin riktiga höjdpunkt nu när det gäller blommor. I år firas 1 maj på 1 maj medan 1 maj ifjol firades 3 maj eftersom det var påskdagen den 1 maj och man kan bara fira en helgdag i taget. Sund inställning, tycker jag! Lite knökigt dock rent praktiskt eftersom allt är stängt på helgdagar och det tänkte inte alla på den 3 maj…

Och mycket går igen trots att det är en bit mellan norr och syd:
Valborg i Skåne betyder att det eldas – i Grekland har man ”eldhoppning” på en del platser.
”Sjunga maj” gjorde vi genom att gå från hus till hus, men det görs nog inte längre – här finns något liknande på vissa orter.
Stor demonstrationsdag i Sverige – inte så stor här och det har kommit senare. Antar att det hänger samman med hur ett land utvecklas. Sverige har gått från jordsbruksland till industriland och fick då en arbetarklass och arbetarrörelse. Här i Grekland är inte den utvecklingen lika dominerande eftersom landet i stor utsträckning är ett jordbruksland. Här är dagen däremot en vanlig strejkdag!

Sedan blir det lite mer blandat mellan svensk midsommar och grekisk 1 maj!
I Sverige gör vi blomsterkransar till midsommar – här görs de idag, hängs över ytterdörren till den 24 juni då de ska tas ner vid sommarsolståndet.
Sju sorters blomster och inte yttra ett ljud på midsommarnatten i Sverige – på de egeiska öarna gick flickor i gryningen på 1 maj till brunnarna med de blommor de plockat och fyllde kärl med vatten. Kärlen skulle sedan bäras hem under tystnad.

1 maj var en av minoernas två nyår (den andra i oktober). Senare under antiken blev 1 maj en dag för blomsterfestivaler, inte så olikt vårt firande av blomster under midsommar. Dagen är också en av de tre helgdagar här som inte har religiöst innehåll (de andra är nationaldagen i mars och ochi-dagen i oktober).

Dagen är helgdag och jag har varit ute en runda på sta’n som är i stort sett död. Folk har gett sig ut på landet för att grilla och plocka blommor. Lite trist väder idag för det är mulet, varmt och fuktigt och nu under eftermiddagen har det börjat blåsa. Får hoppas att det gått bra med grillandet i alla fall.

Jag tycker ju mycket om helgdagar så jag har njutit av en skön, avslappnad dag med sovmorgon, stadspromenad, lite småpyssel på kontoret och nu en skön filmeftermiddag. Ikväll ska jag njuta av Lunds studentsångare!
Imorgon är det dags för vardagen igen – att den kommer kan man alltid lita på!

Ha en skön kväll!

PS. Det efterlystes foton från min vardag och de dyker upp när det är aktuellt (som katten ovan i dagens lugna stad). Jag har skapat ett album på flickr med foton från Ierapetra. DS.


Vandra med mig på Kreta!
Du kan koppla av, njuta samt uppleva mina gömda pärlor.
Mer information på hemsidan http://inspirewiz.com
Välkommen!
PS. Berätta när du bokar att du läser bloggen så får du 15 % rabatt!

9 tankar på “1 maj

    1. iamittilivet Inläggets författare

      Inget större majfirande för min del, ska se imorgon om jag kan hitta färdig blomsterkrans till min dörr. Armen är tyvärr inte bättre, men det vänder nog!

      Gilla

      Svara
  1. Britt-Inger Jensen

    Det här var riktigt intressant att läsa. Har också genom vänner fått veta att den här helgen flyger häxorna i Tyskland.
    Allting i världen hänger ihop när det gäller traditioner, fast på vissa ställen på andra tider.
    Tråkigt att du inte har så bra väder hos dig. I Småland skiner solen och det är pk väder. Pyssla om din arm så att du snart blir bra.

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

      Lustigt hur saker dyker upp lite varstans. Det är ingen större skillnad på oss människor!
      Vad är ”pk väder”?
      Jobbar på den…

      Gilla

      Svara
  2. Pingback: Tankar kring jubileum och annat | ia mitt i livet

Lämna en kommentar