Tema Att resa: 1. Vart och vem?

Jag bor på en, till vissa delar, turistö. Och jag har rest en del genom åren. Det har nyligen blivit två resor till Sverige på kort tid. Givetvis sätter det igång en del funderingar kring att resa och de som reser. Så många funderingar att det blev en liten temaserie på 3 inlägg. Här kommer det första som filosoferar kring vart vi reser och vilka ”vi” är.  Och även om min utgångspunkt och mina åsikter lyser igenom är inget ”rätt eller fel” utan bara olika.

Resa från eller till?

resa1

”Svenskarna reser inte till någonting,
de reser från någonting.”
(Lasse Åberg, Sällskapsresan)

Visst har han en poäng? En grupp resenärer är de som reser från kyla till värme, från dåligt väder till bra väder, från regn till sol osv. Ibland kan man undra om en del egentligen vet var de är eller om det har någon betydelse. Det är inte resmålet som är viktigast utan ressyftet.

Den, i mitt tycke, trista sidan av detta resande är de orter som växer upp och som är anpassade till turisterna. Jag åker ibland buss till Iraklio och den kör genom olika samhällen, t ex Hersonissos och Malia uppe på nordkusten. Det mesta är stängt och igenbommat. I Malia vimlar det av engelska pubar och Hersonissos är i stort sett vinterdött. Det känns lite som en teaterkuliss. Någon sorts skapad värld. Antar att det är ok om man reser ”från”, men undrar om det räcker om man vill resa ”till”.

Aktiv – inaktiv

Semester ska användas för att vila upp sig och hämta krafter. Under en period betydde det vila, göra ingenting, vara inaktiv. Det är skönt, framför allt att styra över sin egen tid, men kan motverka sitt syfte efter ett tag. För några år sedan började ett nytt begrepp dyka upp: aktiv semester. Vi skulle kunna ägna oss åt något vi var intresserade av eller prova något nytt och få avkoppling på annat sätt än att göra ingenting.

En blandad semester är nog det som passar de flesta av oss. Kanske det är vettigt att lägga den största delen av den aktiva tiden på vår resa. Då får vi mer för pengarna och får se så mycket mer. Nya aktörer poppar upp så det gäller nog att vi är lite kritiska och selektiva så vi inte köper vad som helst. Håller i våra pengar helt enkelt!

Aktiva semestrar fortsätter växa i antal och jag är övertygad om att de kommer att kräva något annat än de traditionella turistorterna. Och hur ska då resebolagen organisera sig och sitt utbud? Intressant att följa!

Trendnissarna

Det finns resmål man bara måste ha besökt. Jag antar att det är samma bakomliggande mekanismer som finns när det gäller märkeskläder, bilmärke osv. Att hänga med, att inte vara utanför. Vi möts av ”har du aldrig varit i New York?” eller ”har du aldrig varit i Thailand? nåja, nu är XXX det nya! vi var där ifjol”. Och jag får ibland kommentarer som ”du som vandrar, har du inte vandrat Compostela?”.

En trend som jag har svårt att förstå är kortresorna, t ex en helg i New York. Varför åka så långt för så lite, vad hinner de på tre dagar och vad kostar det? Jag är helt förundrad!

De som reser efter trender eller vad som är inne kan givetvis ha trenderna som en sorts inspirationskälla. Andras berättelser om sina resor kan ge oss inspiration och värdefulla tips. Den som inte vill välja efter trender utan medvetet söker sig utanför dem kan hitta egna små pärlor.

Nyhetstörstare – återvändarna

En del vill se något nytt på varje resa, andra vill fördjupa sig. För egen del lutar jag åt återvändare, kanske mest när det gäller storstäder. Om jag tycker om en plats kan jag mycket väl tänka mig att resa tillbaka för att utforska den ännu mer, t ex blir det fler besök i Rom. Och det finns platser som jag inte kan tänka mig att återvända till, t ex blir det inte fler besök i London. Ibland får man den där känslan: ”ok, nu har jag sett detta, vidare till nästa”. Så kan också enskilda sevärdheter fungera, t ex på 80-talet var jag vid Vai-stranden här på Kreta och jag har inte återvänt.

Problemet med att ständigt resa till något nytt är när det kommer in andra parametrar som ekonomi, intresse osv. Då blir världen mindre eller listan kortare för varje faktor som ska vägas in. Ibland tycks det som om de som rest mycket till olika platser har svårt för skilja dem åt. Det måste kännas lite trist när det flyter ihop. Men tänk så många platser de sett och upplevt i motsats till oss återvändare!

Intressestyrning eller ekonomi

De flesta av oss har varit i den situationen då kassan inte är så stor men vi vill så gärna resa. Det där med ekonomi är lite tveeggat, ibland står billigt och prisvärt mot varandra. De som styrs helt av ekonomi som jag mött är ibland de som reser ”från”. De kan
ge mig rådet att resa till ett land ”för där är så billigt”. Det räcker inte för mig. Ju mer jag kan få för mina surt förvärvade pengar desto gladare och nöjdare är jag. Jag måste knyta ihop något jag är intresserad av med kassan så ibland har det inte blivit någon resa.

Många som bestämmer resmål utifrån något intresse verkar också oftare sätta ihop sina egna resor. Det där med intresse kan vara något typ historiskt, tekniskt el likn, men också ett stort intresse för landet eller platsen. En nyfikenhet över hur det är ”där”.
En del litar på att de stora resebolagen hittar de ”bästa” resmålen, men det är nog tyvärr så att de letar upp de för dem billigaste, dvs där de kan göra störst vinster. Det hindrar ju inte att man kan resa med dem, men sedan ge sig ut mer och mer på egen hand. Kan vara en bra start för den som just börjat resa eller mellanform för den som vill ha lite trygghet och bekvämlighet.

Äventyrarna och långresenärerna

Det är ett annat sätt att resa än flertalets semesterresor. Detta styrs av intresse, men också ibland av personliga skäl. En del av dessa resor kan fascinera mig. Ibland finns attityden att det är detta som är att resa medan vi andra bara studsar lite. En resa blir inte ”bättre” för att den är långt iväg eller över lång tid. Egentligen handlar det bara om att inse att vi har olika önskningar och förutsättningar.

Det är fantastiskt att utvecklingen gjort att vi kan resa var som helst (nästan) på klotet. Det är inte begränsat som förr då tekniken inte fanns, det tog väldigt lång tid osv. Avstånd har krympt otroligt mycket bara under mitt korta (!) liv. Bara vi inte tror att allt fint och som är värt att uppleva ligger långt bort. Med diskussionen kring flyg och miljö kommer vi kanske att hitta en balans där vi inte glömmer bort allt som finns nära.

Till sist…

Så vad vill du se och uppleva, vad vill du resa ”till”? Välj efter eget huvud och egen kassa!

Tänk nytt! En del platser, orter, länder är så förknippade med något att vi har svårt för att se vad de mer har att erbjuda.

Glöm inte att njuta av planerandet! Att bläddra i glassiga magasin, titta på videos, drömma, plöja guideböcker….allt det är nästan halva resan innan den ens börjat!

Och glöm inte packa ner intresse och nyfikenhet oavsett resmål! Då är du öppen för allt det där oplanerade som bara händer och som ofta blir de finaste och roligaste minnena.

Nästa inlägg i temaserien: själva resandet.

fyrverkeri-1
Förlängt nyårserbjudande!
Boka före den 31 januari och få 25 % rabatt per person på vandringsvecka före 15 juni 2017.
Mer info på hemsidan inspirewiz.com
Välkommen!

6 tankar på “Tema Att resa: 1. Vart och vem?

  1. juliann66

    Jag har, som du nog redan vet, rest alldeles för lite. Ekonomin och andra omständigheter har gjort att det blivit så. Sist det hände så åkte jag definitivt bort från ett oerhört krävande jobb, men också till en ny dimension av systerskapet. Jag höll nog redan då på att bli sjuk, och höll mig i stillhet, medan mina systrar gav sig ut på upptäcktsfärder till fots innan det blev för varmt. Samtidigt hade jag en ny relation som väntade hemma och det var ju lite…jobbigt 🙂
    Nästa gång blir det alla gånger en mer aktiv semester, med inslag av fullständig avslappning och vila om jag känner min man rätt 😀

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

      Rest ”för lite”? Jämfört med andra eller vad du själv önskar? Livet har sina perioder, du har många år kvar att resa och upptäcka saker!
      Avslappning och vila kan vara så mycket. Kan man blanda avkopplande aktiviteter med skön vila så borde det vara det optimala. Fast olika resor har olika av delarna. T ex tycker jag att storstadssemester är mer aktivitet än vila…fast det är gott att sitta på ett café en eftermiddag och bara glo på folk – det kan man väl kalla vila…

      Gillad av 1 person

      Svara
      1. juliann66

        Jämfört med vad jag själv önskar, det är dumt att jämföra sig med andra 🙂
        Jag är notoriskt nyfiken och intresserad av historia och andra kulturer, därför känner jag att jag vill uppleva det på plats och det ska jag. Så småningom!

        Gillad av 1 person

        Svara
  2. Lena i Wales

    Jag har alltid gillat att resa förr.
    Jag reser så oerhört mycket och har sett så mycket genom mitt jobb som resledare att jag nu ibland tycker att det är skönt att bara få vara hemma. För mej blir resandet inte en upplevelse, utan jobb, roligt och trevligt, men inte avkopplande.
    Kul med dina funderingar.
    Ha det bra!

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

      Jag kan förstå att det kan bli så, men det kan bli lite gnissel om man är två och vill olika. Mitt ex reste väldigt mycket i jobbet och inte alltid på så ”lätta” länder så när jag började prata semesterresa stod det ”vara hemma” i hans ansikte. Men det blev bra i alla fall. Vi löste det så att semestern var uppdelad på hemma och resa så var och en fick sitt, reste till helt andra platser än de han reste till i jobbet, inga krav utan varje dag och grej gick på känsla och lust.
      Ha det gott!

      Gilla

      Svara

Lämna en kommentar