Ny guide och guldkant

Fukten borta, temperaturen sjunkit, det blåser ganska mycket. Vi får så mycket frisk luft nu att det nästan snurrar i skallen. Vi vill bara ha lite regn också, se’n är det perfekt! Den vandring som jag sköt upp från i förra veckan blir i slutet av denna veckan istället.

guide-peloponnesos-50-1I slutet av förra veckan blev jag intervjuad av Elwira och Elias. De har startat en ny guide på nätet som heter Guide till Peloponnesos. Hur de hittade mig är en lång historia om tillfälligheter och liten värld. Hur som helst, de bor just nu i Göteborg, men siktar på att flytta till Peloponnesos och bygga hus, minsann! Ska bli roligt att följa dom! Titta in på sidan, den är redan fullmatad med information och tips. Mig och Kreta hittar du under ”Vi tipsar”.

Helgen var lugn, söndagen var nästan lite väl lugn. Du vet hur det blir när boken inte är tillräckligt intressant och ingen film finns som är värd att se. Då börjar man ibland att surfa runt lite planlöst och jag hamnade på youtube.dia3
Och på nå’t underligt sätt på Bettans jubileumskonsert 2012 när hon regerat i 60 år. Den hölls utomhus framför Buckingham Palace och fullt med folk längs med The Mall.

Säga vad man vill, men 60 år bär respekt med sig. Och ett antal premiärministrar, världsledare, plikter, resor, familjekriser och annat.  När jag surfade runt lite lärde jag mig också en del. Visste du att prins Philip var både prins av Grekland och prins av Danmark? Och att han lämnade Grekland 18 månader gammal i en apelsinlåda? Eller att Bettan är ”statsöverhuvud för 16 självständiga stater och deras besittningar, Engelska kyrkans högsta beskyddare och Samväldets symboliska överhuvud”? Redan där känns det too much, men tanten ångar på. Hon är 1,63 m kort och i år fyllde hon 90 och Philip 95. Nästa år har de varit gifta i 70 år. Sjuttio år!!!

Det var många världsartister med på utomhuskonserten. En del av dom borde ha insett att rösten inte längre bär och stannat hemma. Det blir bara dåligt och patetiskt. Allra värst i mina ögon var Cliff Richard som försökte vara häftig (eller vad det nu skulle föreställa), Annie Lennox som någon satt vingar på (och resten av orkestern) så det påminde mest om ett barnkalas med hemmagjorda dräkter och Grace Jones som sjöng medan hon snurrade en hula hula ring. Ja, herre min je….

Jag funderade över vad Bettan satt och tänkte på. Alltså, var hon glad över tal och lyckönskningar? Uppskattade hon att så stora artister kom för att vara med på firandet? Eller funderade hon över när hon kunde lämna spaktaklet, gå en promenad med hundarna, dricka en varm kopp cocoa och krypa ner i sängen? Philip var inte där, kanske han var krasslig. Eller så ville han inte sitta på läktaren och vifta med en brittisk flagga som resten av kungafamiljen. Utom Bettan, förstås.

Så fantastiskt att få arrangerat en så’n
dia1konsert till sig. Jag firar inte min födelsedag, men säger inte nej om nå’n har funderingar åt detta hållet. Se bara till så att de kan hålla tonen och orkar med hela meningar. Och släng gärna in några komiker, helst brittiska. Givetvis samma avslutning som Bettan fick på sin konsert – ett hejdundrande fyrverkeri!

Under tiden jag njöt av bra musik gick funderingarna iväg åt kungahus. Och anor. Jag menar, visst är det lite kul att ”engelska” kungahuset är tyskt, danskt, engelskt och skotskt i en enda röra. Och det ”svenska” är franskt som sedan fått engelska, tyska och amerikanska inslag. Det är en riktig nöt att knäcka för UKIP och SD. Varifrån ska vi räkna och hur? Undrar den här skånskan som troligen har några danskar en bit bakåt och kanske t o m nå’n tysk. Hugaligen!

Jaha, och nu bor skånskan på Kreta och hur är det med det grekiska kungahuset?, Jo, när den moderna grekiska staten bildades 1832 så erbjöds en bayersk prins att bli kung, han hette prins Otto från huset Wittelsbach. Vem som erbjöd honom Grekland? Givetvis stormakterna Storbritannien, Frankrike och Tsarryssland i efterdyningarna av osmanska rikets fall. Se’n blir det rörigt. År 1924 avskaffas monarkin för att återinföras 1935 för att avskaffas 1974. Otto blev förresten avsatt och ersattes av en vald kung: prins William av Danmark blev Georg I.

Kungahus är väl inget intressant tycker du kanske. Men där tycker jag att du har fel. Genom att läsa om de olika figurerna har det i min hjärna också fastnat krig, fredsuppgörelser, diktaturer, folkvandringar, reformer, konst, kultur, politiker…. Man kan närma sig historia på många sätt. Det viktigaste är kanske att inte glömma bort den utan lära av den.

Och där fick jag till ett himla bra slut! Ha en skön kväll!

Vandra på Kreta!
Vi njuter av vackert landskap, enastående vyer, tystnad och lugn.
Med vandringsledare kan du koppla av, njuta samt uppleva mina gömda pärlor.

Mer information på hemsidan http://inspirewiz.com
Välkommen! 

PS. Berätta att du läser bloggen när du bokar så får du 15 % rabatt!

 

9 tankar på “Ny guide och guldkant

  1. MS

    Vadåå, 163 cm kort?? En gång för länge sedan var jag 163 cm LÅNG.
    Står fortfarande så i passet! Fast det har gått ut….. Får se vad det står i nästa.
    Kram MS

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

      Oj då,där var en öm tå. Jag tänkte kanske att längden inte var så imponerande med tanke på att hennes position, makt osv. Och bredvid Philips 1,88 ser hon kort ut. Fast jag tror att ju mer jag försöker förklara desto mer trampar jag i klaveret, eller hur? Jag slutar nu.
      Kram 😉

      Gillad av 1 person

      Svara
  2. birgitta krantz

    Elwiras och Elias intervju med dig var intressant att läsa. Hur du kom fram till att flytta, att det blev just Kreta, att starta eget företag och inte minst att verkligen göra ”slag i saken”. Det fordras mod och viljestyrka! Jag tror många har funderingar på att flytta utomlands, men man vågar inte ta ett så stort steg. För övrigt är det alltid givande att läsa om ditt liv på Kreta.

    Kram
    Birgitta

    Gillad av 1 person

    Svara
  3. Lena i Wales

    Roligt att du skriver lite om kungahusen.
    Visste det mesta om Bettan och Philip, men inte så mycket om grekiska kungahuset. Även i UK ändrar man ofta namn när man blir kung, mycket förvirrande. Dessutom har man ofta två olika nummer på demi Skottland och i England.
    Väldigt mycket inblandning av Danmark, intressant. Även det sista grekiska kungaparet hade ju dansk inblandning genom Anna-Maria.
    Ha det bra!

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

      Kul sätt att närma sig historia på, tycker jag. Förr hade de ju också stor makt och betydelse. Christian IX av Danmark kallades ”Europas svärfar” för han lyckades gifta in sina barn i alla möjliga kungahus, bl a var siste tsarens mamma dotter till Christian. Och stackars William som blev Georg i Grekland mördades i Thessaloniki – tack för trogen tjänst….
      Jag har nyligen sett tv-serien Victoria på itv. Elisabet I är också en fascinerande person. Och det där med Skottland och England och ordningstal – visst blir man snurrig ibland!
      Ha det gott!

      Gilla

      Svara

Lämna en kommentar