Egendomlig morgon, svenskar och fototips

Vaknade väldigt tidigt alldeles kall. Berodde inte på AC, den var inte igång. Jag minns sällan drömmar och drömmer ännu mer sällan dåliga drömmar eller mardrömmar. Nu hade jag gjort det. Alldeles förfärligt skrämmande och läskig. Ville bara sudda bort den, men det gick inte. Och den har poppat upp hela da’n. Tyda drömmar kan man göra på olika sätt, jag lutar åt den som menar att allt i drömmen är en bit av en själv. Jag får det inte att gå ihop än och vissa delar vill jag bara inte vara. Huvaligen!

Gled in i nå’n sorts slummer och några timmar senare steg jag upp och ut i vardagsrummet som kändes kyligt! I augusti!?!? Det var alldeles tyst i kvarteren i gamla sta’n, en svalkande vind var allt liv. Jaha, tänkte jag, nu är jag alldeles övergiven och kvarlämnad.

Först drömmen, se’n morgonvädret. Lite oro i kroppen. Men da’n har gått bra i övrigt, vi har haft moln idag så det blev några sköna eftermiddagstimmar under parasoll på stranden.

Igår kväll pratade jag med ett svenskt par som är här på semester. De hade varit på andra platser i Grekland tidigare år, kom hit första gången ifjol och tyckte så mycket om Ierapetra och detta hörnet att de kom tillbaka i år! Kul! De tyckte att det var skönt att inte vara på en utpräglad turistort utan en fungerande liten stad, de sa att det känns som om det fungerar så här året om. Och det gör det ju. Här är man mer besökare än turist.
Jag har hört att det är fler skandinaver i området i år än ifjol (vingresor ”öppnade” Ierapetra ifjol efter drygt 20 års uppehåll) så det finns hopp om att skandinaviska turister sprider ut sig och ser olika delar av vår stora, vackra ö.

Jag är inte rätt person att ge fototips eftersom jag är en glad amatör, men två små tips! När du ska fotografera på en utflykt el likn så fundera lite före vad du vill fotografera, ungefär som ett tema. Du ställer då också in fokus i ditt öga och din hjärna så du ser saker på ett annat sätt. En del hade du kanske missat om du försökt omfatta och ta in allt i omgivningen. Efteråt kan det bli väldigt tydligt att något annat tema eller sidospår också har påverkat. I söndags tog jag en promenad i sta’n, bestämde mig för att titta efter och fotografera detaljer. När jag kom hem och tittade på resultatet så hade ett annat tema också slunkit in: luft, vädring. Kanske inte så konstigt med tanke på värmen.

Så laddade jag upp en del av fotona på min flickr-sida och här kommer tips nr två, steg 1: ta flera foton. Jag fick ett bra råd när jag började fotografera på allvar i början av 80-talet: ta flera foton på samma motiv. På den tiden var det inte digitalt så det kostade att framkalla och jag hade systemkamera så det var bländare och slutare osv. Men det är ett mycket bra råd under förutsättning att man lär sig steg 2: sortera, sortera.
När du sorterat så dela gärna med andra, men kanske inte allt! Fem foton på en soluppgång gör den inte fem gånger vackrare (såvida du inte tagit dem med tidsintervall och fått en läcker effekt). Suddiga foton är bra för det egna minnet, men inte så roliga för andra att titta på.
Nu cirkulerar många strandfoton och alla stränder ser ungefär likadana ut. Ibland är det svårt att från sand, hav och himmel sluta sig till vad som är speciellt med just den stranden. Lek med vinklar, ta från olika håll. Var inte rädd för att gå nära, försök inte få med ”så mycket som möjligt”. Använd olika inställningar – automatiska eller ej spelar ingen roll. Man behöver inte vara någon stjärnfotograf för att ”få till det”.
Idag i den digitala kamerans tidevarv så kostar det ju nästan inget att ta många foton så varför inte skaffa dig ett riktigt fint minne? Och ha kul under tiden!

Nu snart dags för kall middag, hoppas somna tidigt ikväll för imorgon bär det av till Iraklion tidigt med första bussen! Ha en skön kväll!

VANDRA PÅ KRETA!
Kickstarta hösten eller ta en paus!
Njut av landskap och natur, låt tankarna flyga, vila och få energi!

Mer information på hemsidan http://inspirewiz.com
Berätta att du läser bloggen när du bokar, det ger dig 15 % rabatt!

Välkommen att vandra! 

6 tankar på “Egendomlig morgon, svenskar och fototips

    1. iamittilivet Inläggets författare

      Nu låter jag väldigt duktig och präktig, men jag sorterar när jag laddar över från kamera till dator, behåller helt enkelt de bästa. Någon gång då och då går jag lite längre tillbaka och sorterar bort de foton som inte längre behövs. Lite sorterande regelbundet gör att man slipper jättesorterande som tar en himla tid. Tyvärr är jag inte lika bra på att sortera videosnuttar….är kanske inte lika intresserad…. Och jag önskar att jag taggade mina foton så skulle det bli enklare att hitta det man söker. Men det är aldrig för sent att bli e bättre människa, kan ju börja tagga fr o m imorgon…. 😉

      Gilla

      Svara
  1. Pingback: Inte linslus utan bländande avtryckare | ia mitt i livet

  2. Pingback: Fotodags!? | ia mitt i livet

Lämna en kommentar