Puh!

Värmeböljan rullar på. Det sägs att Kreta klarat sig bättre än resten av Grekland. Möjligt, men det räcker så bra så. Temperaturer upp mot och runt 40 i juni? I flera dagar? Det är alldeles galet! Under den mesta värmeböljetiden har vi haft vind. Den är inte ens sval, men hjärnan är lustig. Bara vinden känns så kan man inbilla sig att det svalkar. Rent önsketänkande, antar jag, som i hettan slår över på nå’t sätt och blir verkligt.

Det blir mycket vila och rörelse i slow motion. Måste också erkänna att jag äter väldigt dåligt. Hetta slår liksom ut aptit och hungerkänslor, kvar finns bara ett sug. I söndags fanns ett sug efter pizza så jag gick ut och åt en barnpizza. Barnpizza! Du som känner mig vet att det aldrig har hänt och att ingen kunnat föreställa sig att denna matälskaren nå’nsin skulle nöja sig med en barnpizza. Men nu har det alltså hänt och det var precis lagom. Du förstår att allt står inte rätt till.

Har läst på sociala medier att det finns folk som tycker att det är ”varmt och skönt” nu i Grekland hur nu någon kropp kan tycka att 40 grader och mer än hälften nattetid är ”skönt”. Jag har också sett kommentarer där folk tyckt att det var skönt att vara tillbaka i Sverige och mer mänskliga temperaturer. Jag byter gärna, det här är inte min favoritårstid här nere vilket jag skrivit tidigare.

Det finns knep för att klara hettan. Skugga, dricka, inga fysiska ansträngningar osv. Jag har också fått tipset att ha jalusierna nere dygnet runt, det ska stänga värmen ute. Precis som att ha jalusierna nere under vintern för det stänger kylan ute. Så då ska jag bo i en mörk, fuktig, instängd grotta? Njä, det är inget alternativ för mig.Faktum är att grekerna ofta har fönsterluckor eller jalusier stängda. Jag skulle bli tokig, tror jag.

Säsongen är igång för nu kommer tätare och tätare rapporter om olyckor och dödsfall. Jag skrev i förra veckan att jag undrar hur folk tänker eller rättare sagt om de tänker. Tidigare i våras hyrde ett par en fyrhjuling, gav sig ut och körde, förlorade kontrollen över fordonet, körde av vägen och dog. Hade de kört fyrhjuling tidigare, tro? I Chania måste något göras åt hur turistbussarna stannar och parkerar eftersom de hindrar trafiken. De måste tydligen stanna nära, nära sevärdheter (har ingen tid och ork att gå?) och sedan kommer de inte iväg eftersom de måste vänta på eftersläntare. En bilist körde av en pir i en hamn och dog. En man störtade i en ravin och dog. En man över 80 skulle gå på upptäcktsfärd på klippor, ramlade och klarade sig med sår och mindre skador. Kvinnan som man letade efter i ravin i förra veckan har jag inte läst mer om, någon trodde att hon hittats död. En person dog utan att just då utföra några stordåd, man tror att värmen blev för mycket för kroppen. En del är givetvis rena olyckor, men resten kan säkert tillskrivas att överskatta egen förmåga och underskatta miljö och klimat.
I fredags gav sig två kvinnor i 60-årsåldern iväg från ett hotell här i sta’n till Kato Zakros. Klockan var ungefär halv tio när de gav sig iväg så de var väl framme en timme senare ungefär. De skulle vandra Zakrosravinen. Den är lättvandrad, men i över 30 grader? Mitt på dagen och eftermiddagen?? Nere i raviner är det vindstilla och den dagen blåste det dessutom från norr, ravinen går i väst-östlig riktning…. Hörde att de var helt slut när de kom tillbaka. Jag tycker att de kan vara glada över att de kom tillbaka.
När du är i miljö och klimat som du inte är van vid – tänk efter före. Det betyder inte att du inte ska ge dig ut och upptäcka. Det betyder bara att du ska göra det med lite förstånd. Och få en härlig resa full med upplevelser!

neakriti-news-imageKanske blir vin- och oljetorka framöver! Nu kommer rapporter om oliver och vindruvor som torkar bort. Efter den nederbördsfattiga vintern, varma våren och senaste dagarnas hetta så har redan flera vinstockar gett upp. De vinstockar som vattnas kan klara sig, men även de har problem då druvorna oftast inte klarar en så’n här hetta utan bränns av solen. (bild från neagriti.gr)

Vad har hänt se’n sist? Ja, Grekland har fått sin andra utbetalning av tredje stödlånet. Det har blåst upp ett rykte om oegentligheter i samband med EU-projekt där Grekland, Tyskland, Frankrike och England skulle vara inblandade. Inget är bekräftat så jag väntar lite med det.
Den civila markpersonalen på en del flygplatser skulle strejka denna veckan, men det blev uppskjutet då parterna började prata med varandra igen. Det det handlar om är att driften av flygplatser och hamnar måste privatiseras enligt avtalet om stödlån. Det innebär att driften leasas ut, t ex till ett tyskt bolag som redan säkrat en del kontrakt. Det finns inga garantier om att de tar över personalen vilka alltså kämpar för sin existens. Arbetslöshet är ett förfärligt alternativ i ett land som har väldigt hög arbetslöshet och nästan ingen tillväxt.
Och fotbolls-EM rullar vidare, fick höra på taverna i lördags att Sverige åkt ur, men det avgörs väl ikväll. Fotboll är inte mitt största intresse, men det var väldigt roligt att sitta och titta med grekerna 2014. Synd att de inte är med i år.
En helt annan nyhet, en positiv sådan: möt Hector, ledarhunden som jobbar på hälsoministeriet i Aten. Husse är väldigt nöjd och säger att det enda som Hector tycker är tråkigt är möten på ministeriet. Låter som en klok jycke, tycker jag.

MEN den största nyheten som vi väl alla väntar på: resultatet av morgondagens folkomröstning i Storbritannien. Här två intressanta artiklar som har lite annan vinkling: hur fungerar en skilsmässa och röster från några expats i Frankrike.

Nu ska jag masa mig ut på balkongen och vattna mina stackars blommor. Lössen är borta, förresten! Jag gav bort balkonglådorna komplett med allt innehåll till vän som har trädgård. Blev lite luftigare på balkongen vilket de resterande blommorna verkar uppskatta.
Se’n ska jag vila en stund i soffan tillsammans med en stor flaska vatten!

PS. Någon efterfrågade foton på mina klädesinköp i torsdags. Det här blir ju rena modebloggen! Färgen på linneklänningen blir fel på fotot, den är mer en blandning av mörkare grönt åt petroleum.

4 tankar på “Puh!

  1. juliann66

    Härliga klänningar, kan tänka mig att de är svala sköna i värmen!
    Min mobil har också problem med vissa gröna nyanser, undrar vad det beror på?
    Jag hade aldrig klarat värmen du upplever nu, då hade jag legat i vattnet som en säl hela dagarna och sett ut som ett russin hela jag! 🙂
    Otäckt många olyckor, och onödiga tycker jag med.
    Var rädd om dig i fortsättningen och så försöker jag skicka över molntäcket härifrån!
    Kram!

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

      Jag tror att kameror har svårt för färger som ligger nära varandra. Min kamera tyckte tydligen att klänningen är åt det blåa hållet medan den är åt det gröna hållet. Likadant är det t ex ibland med vinrött som blir mer brunt på foton. Tror att kameran ibland blir ”lurad” att välja den ena eller andra nyansen, kanske ljuset spelar in.
      Du kanske ska spara några moln, jag såg en väderleksprognos att det är 30 graders värme på väg till Sverige….
      Kram

      Gillad av 1 person

      Svara

Lämna en kommentar