På jakt efter våren, lite övrigt å filmtajm!

Så blev det vandring idag! Över en vecka sedan sist så det kändes gott. Tänkte ta en liten titt på hur långt våren kommit. För ovanlighetens skull styrde jag kosan österut. Det är lite besvärligt att vandra där borta för bussen går längs kusten och ingen buss upp i byarna. Förklarade för chauffören var jag ville hoppa av och det fixade han, så klart.

Det är brant och jobbigt i närheten av ravin, men jag hade glömt hur mycket. Efter cirka 40 minuters pustande och strävande uppåt saknade jag en vandringsledare. En så’n är bra att ha för att inte gå vilse, kan berätta om området och det känns säkert. Men jag kom på en annan fördel: vandringsledaren känner till sträckan och kan ge info som t ex ”det är brant i cirka 20 min till, se’n får vi en sträcka medlut”. Där stod jag nu och funderade över om jag skulle gå ner igen eller fortsätta.

Givetvis fortsatte jag och med hjälp av papperskarta och gps på mobilen tog jag mig runt den vandring jag planerade igår kväll. Det finns alltid utrymme för improvisationer och lite tid för felaktiga svängar. Stundtals ingen täckning, då är jag glad över att jag kan läsa en papperskarta. Och landskapet.

Våren, då? Först några ord om ”vår”. Jag tror att man får akta sig lite för att överföra svenska vårtecken på en annan plats. Halva jag skulle idag med tanke på temperaturen och vädret säga att det nästan var som en majdag. Den andra halvan av mig, som ställt om till årstiderna här, säger att vi är i slutet av vintern. Vädret är ostadigt, det är kyligt på nätter och tidiga morgnar, jag fick lite vind från nordost idag och den var inte skön. Naturen har kommit ungefär lika långt som ifjol vid denna tiden. Jag kan se ett problem: det är torrt. Väldigt torrt. Vi har glidit in i den månad som statistiskt sett är Kretas blötaste. Jag hoppas att vi får många regndagar under februari. Nu kanske jag får löpa gatlopp med ilskna greker efter mig som ännu inte skördat alla sina oliver, påhejade av en skara utlänningar som flyttat ner för det fina klimatet. Men vi behöver nederbörd nu för senare kommer den inte.

Kom ner till landsvägen en stund innan bussen skulle komma. Bra tajming! Kunde inte hitta någon busshållplats, men det ordnar sig väl, tänkte jag. En kvinna kom och pratade, jag tror att min språklärare skulle bli nedslagen om han sett mitt hjärnstopp. Hon ville bjuda på kaffe, men det gick ju inte för nästa buss gick inte förrän 2 timmar senare. Så kom bussen, jag viftade, han skakade på huvudet och viftade med handen. Jäklar! Men stannade en bit bort! Aha, han kunde inte stanna precis där jag stod! Full fart på de trötta benen och upp på bussen. Perfekt!

Hem, duscha, kaffe och macka, skön stund i soffan – så gott!

För övrigt gånger 2

Det första är att vi har en spännande månad framför oss. Det har börjat med strejker, bl a färjepersonal vilket betyder inga leveranser till Kreta. Än så länge inga problem, men drar det ut på tiden så kan det t ex bli lite luckor på hyllorna i butikerna. Lantbrukarna är superirriterade, stoppar till vägar över hela Grekland med lantbruksmaskiner. Det blir inte så respektingivande med de små maskiner som finns här på ön, annan stil uppe på fastlandet med stora traktorer o likn. Fler har varslat om strejk och det det gäller är den reformering av pensionssystemet som regeringen ska besluta om denna månaden. Beslutet är avgörande för fortsatta låneutbetalningar från långivarna och det är avrapporteringsdags också i denna månad. Jag ska försöka hålla ett öga på utvecklingen och återkommer. En bra sammanfattning av läget finns i detta inlägget på bloggen Politik i Grekland.

Det andra är att jag igår kväll av en slump upptäckte att min blogg kommit med på en lista i Expressens del ”Allt om resor”! Så glad jag blev, alltid roligt med uppskattning. Under rubriken ”De 12 bästa resebloggarna just nu” är jag med som nr 9. Det här kan jag leva på ett tag, ger inspiration och lust framöver. Och den jag ska tacka är givetvis min vackra, fina plats på jorden, mitt hörn av Kreta.

Har lagt upp några foto på min flickr-sida. Och jag har vågat mig på något nytt: en video! Jag är ingen filmare och är osäker på om jag ska jobba vidare med det. Försöka bli duktigare och lära mig lite enkel redigering. Vad tycker du? Du hittar videon här https://youtu.be/T4PxzNjGChw Jag har inte lagt på någon musik eller tagit bort ljudet. Tänkte att du, förutom att se det vackra landskapet och vyerna, skulle få lyssna på tystnaden.

Nu ska jag fixa en snabb och enkel middag för att sedan förbereda och packa för morgondagens vandring. Shortsen ska med imorgon så jag bör nog kontrollera nedre delen av benen, behöver nog en ordentlig kalhuggning. Brukar inte möta någon uppe i bergen, men vem vet, dumt att chansa. Som de säger i reklamen: ”Plötsligt händer det…”

Ha en skön kväll!

Klicka på bilden för att rösta:travelmarket

 

8 tankar på “På jakt efter våren, lite övrigt å filmtajm!

  1. Birgitta i Umeå

    Nu har jag haft filmtajm!
    Jag har även varit inne på bloggen ”Politik i Grekland” samt tittat in på Expressen.
    Även flickr och nu Ia har jag kommit på att det fungerar utan att an är medlem.
    Det är så fantastiskt härligt att gå in på din blogg. Man får så mycket bra information. Nackdelen är att man bara börjar längta….
    Och Ylva och J; hur länge ska ni vara kvar i Östersund? Visserligen flödar solen, men det är kallt, i alla fall i Umeå.

    Gillad av 1 person

    Svara
  2. Jannis

    Ia, jag har filmat förr och har några grundläggande råd, eftersom du frågade. Ska vi ta dem på tråden, eller räcker det med att jag berättar, när vi kommer ned v. 14? Nu fick du också svar, Birgitta! Vi trivs naturligtvis mycket bättre i Koutsounari, men vad gör man inte för ett 4-årigt barnbarn? Vi måste stå ut med vädret i Norrland!
    Kram / Jannis

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

      Det var betydligt enklare att filma när jag hade min fars filmkamera. Digitalkameran är så liten så det blir inte mycket stadga. Vi kan vänta till v 14, jag har inga större filmprojekt på gång.
      Ni är efterlängtade! Kram

      Gilla

      Svara

Lämna en kommentar