Semesterplaneringsdags!?

I fredags utlovade jag detta inlägget igår, men annat kom emellan så det blir idag. Jag funderade alltså över ”semester” när jag vandrade i fredags och det dök upp både det ena och det andra. Hoppas att detta inte blir rörigt, nu kör vi.

Många sitter nu och funderar över vad de ska göra på sin semester. Här kommer lite tips som kanske kan trigga att tänka lite nytt och annorlunda…. Hur var det han Lindeman sa? Livet är som en påse om man inte fyller det med någonting. Fyll semesterpåsen!

Säsong och reformer

Här i Grekland har turistsäsongen förlängts. Eftersom prissättning är reglerad så att den bestäms av låg-, mellan- och högsäsong är väl tanken att detta ska ge arrangörer och ägare till etablissemang större inkomstmöjligheter. Jag tror att det kanske inte får så stor betydelse. De flesta som besöker Grekland åker med stora resebolag vilka givetvis i första hand värnar sina vinterresor och kommer inte att anpassa sig i brådrasket.

De första charterturisterna som kommer är tyskarna, de kommer till påsk vilket i år är i slutet av mars. En del här nere tror att det kanske är lite för tidigt, men vi får se. Sedan kommer fransmännen osv och jag tror att skandinaverna är bland de sista att anlända under senare delen av april. Lite synd att inte alla kommer tidigare och lämnar senare. Då hade de fått uppleva den vackra våren och grönskande november. Och lugnare tempo och, framför allt före sommaren, utvilad ortsbefolkning.

Det finns krafter som kämpar för att turistsäsongen ska löpa året runt, men jag tror att det dröjer. Då måste resebolag och en del flygbolag göra stora ändringar. Och det går faktiskt redan att åka till flera platser i Grekland året runt. Personligen skulle jag inte rekommendera januari-februari här på Kreta, men smaken är olika.

Många förändringar är på gång i Grekland. Med stödlån kommer krav på reformer som ska införas. De flesta kommer inte besökare att märka, men indirekt påverkan är för tidigt att orda om. Det innebär inte nödvändigtvis negativ påverkan. Hela skatteindrivningen håller på att effektiviseras och ett steg är att uthyrning av rum och hus håller på att ses över. Myndigheterna letar på olika sätt, t ex har de börjat skanna internet efter hemsidor. De som inte har tillstånd att hyra ut får söka och att få tillstånd kostar en slant. Den första tanken är kanske att nu blir rum och hus dyrare, men om man tänker efter en stund inser man att det blir bättre för den som hyr. Med tillstånden följer föreskrifter och kontroller, bl a inom brandskydd. En del av uthyrningsmarknaden som varit mörk blir alltså ljusare och säkrare.

Semesterinnehåll

Filmen Sällskapsresan börjar med följande tänkvärda ord:

Svenskarna reser inte till någonting,
dom reser från någonting.

I fredags funderade jag över min senaste semester som var i Sverige i månadsskiftet nov-dec. Jodå, du läste rätt. Även ett liv på Kreta blir en vardag där miljöombyte behövs, alltså lite av att resa ”från”. Det var några slappedagar, annars träffa vänner och familj, vandra, besöka julmarknader osv. Så tänkte jag på mina tidigare semestrar och i minnet kunde jag bara hitta 1 som var en ren solochbad-semester. Annars har det varit egna blandningar i olika proportioner.

Så gled mina tankar in på något som kommit de senare åren i form av ”aktiv semester”, ”upplevelsesemester” o likn. Jag tycker inte att något av namnen är bra, ”aktiv” kan signalera lite krav och måsten. ”Upplevelser” behöver inte vara stort. Det är inte alla som känner för att bestiga berg utan det kan vara så mycket annat, t ex möten med andra människor. Men jag tror att det är värdefullt att stanna upp och tänka efter lite. Jobbar och stressar vi större delen av året utan att se till så att vi får ut så mycket som möjligt av fritiden? Vad betyder ordet ”avkoppling”? Tar vi chansen att uppleva något nytt, fördjupa ett intresse? Se mer av resmålet eller kanske andra sidor av det? Reser vi inte ”till” utan bara ”från”?

Avkoppling kan vara att göra något man inte gör till vardags och jag tror att det kan plöja upp nya gångar i hjärnvindlingarna, dvs vissa delar får vila och andra stimuleras. Idag är det vanligt och enkelt med kombinationsresor så vi kan få båda delarna. Reser vi en gång om året kan vi mixa, reser vi två gånger kan vi få två olika semestrar.

För en del områden är den här typen av turism den nya, och ibland enda, näringen. Du stimulerar och gynnar alltså också den lokala ekonomin och det sprider sig som ringar på vattnet.

De flesta resmål har idag så mycket att erbjuda, det är egentligen bara en fråga om att ta sig lite tid och surfa runt. Så här kommer några söktips!

  • börja söka brett, t ex på aktivitet+område, för att sedan se över sökresultatet och antal träffar för att se hur du ska fortsätta söka.
    Du kan också prova med samlingssidor och officiella turistbyråsidor för området eller orten. Tänk på att allt finns inte listat, men det kan ge en fingervisning.
  • vet du vad du är intresserad av kan du specificera aktivitet direkt. Det finns så mycket att välja på i olika länder: yoga, måla, skrivarkurser, matlagning, handarbete, klättring, vandring, cykling, jeepsafari, bo på lantgård/vingård, retreat, dykning, surfing, segling…. och det kan vara allt från en dag till flera dagar.
  • många arrangörer och uthyrare är idag medvetna om vikten av att ha hemsidor på många språk och det finns skandinaver som driver verksamhet utomlands del av året eller hela året så det går bra att prova att söka på svenska eller annat skandinaviskt språk.
  • de vanligaste språken på hemsidorna följer de stora turistgrupperna och här på Kreta är det tysktalande (främst Tyskland och Österrike) och engelsmän.
  • sök på olika ordkonstruktioner på en aktivitet. Inom mitt område som är vandring kan man söka på vandra, vandring. Kolla upp vad det heter på danska och norska. Engelska och amerikanska uttryck kan vara olika så om man söker efter vandringar bör det göras på walk, walking, hike, hiking. Och sedan är det dags att prova på tyska.

Till sist

När jag läser igenom detta inlägget upptäcker jag att det känns lite torrt och sakligt. Vad jag vill få fram är att om vi tänker lite annorlunda och nytt så finns det en hel värld av nya upplevelser som väntar. Och vi kommer att utöka både minnes- och vänskapsförråden.

Slutligen lite lokal reklam: Välkommen till Kreta! Det är en stor ö med rikt utbud av aktiviteter. Känner du för att besöka sydöstra delen av ön så kontakta gärna mig! Jag kan ge lite tips och om du känner för att vandra så besök gärna min hemsida som finns här.

Ha en skön söndag!

DSC01150utsikt

9 tankar på “Semesterplaneringsdags!?

  1. juliann66

    Jag och mannen är ju mest intresserade av historia och kultur och söker omväxling från vardagen, när och om vi kommer iväg. Jag kan nog tänka mig en dag eller två på stranden, och fast det inte är mannens melodi, så gör han mig nog sällskap 🙂
    Maten är förstås mer än intressant i sammanhanget semester med nya smaker, traditioner, tillagningssätt och inspiration. En bloggarkollega till oss har ju matresor till Italien, men de passar inte vår ekonomi, tyvärr. Men vinner vi på Lotto, så står vi först i kön!
    Annars är jag som du vet ganska lat av mig och det räcker att promenera, vilket man måste göra för att insupa den lokala atmosfären och ta sig mellan sevärdheter. Yoga är en annan sak jag tycker om, men för att jag skulle planera in det i en semester, finge resan gå till Indien 🙂

    Gillad av 1 person

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

      Historia och kultur kan man hitta överallt, tycker jag, fast ibland får man leta och läsa på. Men det är ju en del av resan!
      Kreta har massor av historia och kultur. Och en av världens hälsosammaste mat.
      Skriv upp Kreta på listan så kan du gå några dagar på matlagningskurs och se’n skaka av det på en vandring med mig. Jag kan lägga upp en sevärdhetsrutt som sedan kan utföras med hjälp av hyrbil (eller behöver ni kanske chaufför?).
      Se där, nu är allt planerat och klart! Och jag fick göra lite reklam för Kreta (som är SÅ mycket mer än stränder!).

      Gillad av 1 person

      Svara
      1. juliann66

        Jag lovar att Kreta står på listan! Och gärna med ditt upplägg 🙂
        En annan vän väntar i Aten och det hade varit roligt att kombinera ihop till en resa. Både storstad och naturupplevelser och så mycket kultur att man förmodligen behöver en vecka i total isolering efteråt för att smälta alla intryck!
        Men först Rom!

        Gillad av 1 person

        Svara
  2. Pingback: Jag vill så gärna tipsa och hjälpa till, men… | ia mitt i livet

  3. Pingback: Tipsa och hjälpa resande är inte så enkelt | ia mitt i livet

Lämna en kommentar