A’jö och Godda’

Efter en orolig natt med åska, halv storm, skyfall och t o m hagel lokalt är årets sista dag här. Jag tycker alltid att nyår är både vemod och spänning. Lite vemodigt att lämna det invanda 2014 och spännande med det nya 2015. Bläddrade tillbaka ett år här i bloggen, intressant att se hur tankarna gick inför 2014.

Det har varit ett omtumlande år för mig, blir nästan helt uttröttad när jag ser bakåt. Men också jäkligt stolt över mig själv och riktigt imponerad över beslutsamhet och kraft.
Hösten 2013 beslöt jag att det fick vara slut på en omöjlig situation. En ekonomi som ständigt gick back och ingen arbetsgivare intresserad av en arbetskraft med massor av erfarenhet, kunskap och kapacitet. Efter förberedelser under resten av året blev det under 2014 som allt sattes igång.

Försäljningen av bostadsrätten som gick trögt till en början, bohaget som såldes och skänktes, vad skulle magasineras och allt annat praktiskt. Den 25 april satt jag på golvet i en alldeles tom lägenhet som inte längre var min, men det kändes ok, det var dags för ett avslut. Den 28 april satt jag på Atens flygplats och undrade om jag var riktigt klok.

Skaffa lägenhet, telefon mm, dvs massor av praktiska saker att ordna i nya tillvaron. De minsta småsaker tog mycket tid och kraft, men gav också goda skratt när det blev dråpliga situationer. Tacksam över att ha bott utomlands tidigare så jag var beredd vilket säkert varit en stor hjälp. Det har också underlättat att jag vistats så mycket här nere sedan lång tid tillbaka och under olika perioder (faktiskt bara februari som jag inte upplevt). Givetvis också tacksam för alla här som hjälpt mig med tips, tolkning osv.
Den första delen av firman såg dagens ljus i juni med hemsidan om vandringar som finns här.

Första sommaren som var den varmaste på 20 år, sas det. Tack för det, nu kan nästa bara bli bättre. Tror och hoppas jag.
Vintern än så länge ljuvligt ljus och ett underbart vandringsklimat. Mattor och nyligen inhandlat element råder bot på kylan inomhus. Svårt för en bortskämd svensk att leva utan centralvärme och ordentlig isolering, men trösten är att dessa husen är svalare och skönare under den varma delen av året. Man kan inte få allt! Och det handlar inte om att något är bättre eller sämre – bara annorlunda.

Gamla vänskaper har fördjupats, nya knutits här nere samtidigt som kontakterna med Sverige varit levande. Mentorn, som är en hjälp med starten av firman, har varit ett stort stöd i att hantera den stora förändring som jag gjort. Bl a att det inte bara handlar om en massa praktiska saker utan också om ett ifrågasättande av sig själv och hela ens liv i och med att allt vänds uppochner. Helt ärligt tror jag inte att den mentala resan är riktigt över än, men jag har kommit en bra bit.

Besök från Sverige i september och oktober vilka jag uppskattade jättemycket! Så roligt att få visa och tipsa om området och sta’n. Fast ärligt talat så är det inte så svårt eftersom här är så himla fint!
Var i Sverige lite mer än 1 månad i höstas, nervös inför besöket. Det kändes lite märkligt, men främst fick jag ett ”kvitto” på att jag gjort rätt. Passade på att fixa lite saker och givetvis träffa så många som möjligt.

Blev världen bättre eller sämre under 2014? Ja, inte vet jag. Skam till sägandes så har jag nog varit ganska självupptagen under året. Man kan inte hinna med allt.

Förändringar, nya intryck, allt nytt man ska lära sig, den inre resan, ja, det tar tid och tröttar. Också lätt att börja tvivla på sig själv och framtiden – hur länge kan jag ha flyt… Men nu är det nya tag med nytt år som ett oskrivet blad! Resten av firman ska startas upp, nu är det dags. Öron och ögon vidöppna för möjligheter här nere – vem vet vad som dyker upp! Undrar vad jag gör i vår….och i höst…och vad jag skriver om ett år…var är jag då i mitt lilla liv?

Idag har jag ätit ”hotellfrukost” med ett gäng från Grekland, Holland, Tyskland, Österrike och jag representerade Sverige. Dagen fortsätter i lugn och ro med sillunch (ja, svensk inlagd sill!) och ikväll middag ute. En sak kommer jag att sakna vid 12-slaget: fyrverkeri. Det hör till, tycker jag, så det inte blir som en kväll ”vilken som helst”. För det är det ju inte, eller hur?

Jag önskar dig ett riktigt Gott Slut och Gott Nytt År!

Gott-nytt-år

9 tankar på “A’jö och Godda’

  1. juliann66

    Tack detsamma Ia!
    Jag hoppas att alla planer går i lås under 2015 och att du fortsätter berätta om ditt ”lilla” liv, vilket är spännande, roligt, roande och inte alls särskilt ”smått” i mina ögon.
    Jag beundrar ditt mod och ork att förändra ditt liv, trots att saker och ting har varit tunga och jobbiga på olika sätt och vis!

    Gott Nytt och kram på dig!

    Gilla

    Svara
  2. nintja

    Det där med avsaknaden av centralvärme och isolering känner jag väl till. En av de vintrar jag bodde i Tel Aviv förfrös jag faktiskt tårna och fick köldknölar på dem. Har aldrig hänt hemma. Även i Tel Aviv är husen byggda mot värme med självdrag, otapetserat och stengolv och englasfönster. Det blir kallt när det är kallt och vått ute.

    Gilla

    Svara
    1. iamittilivet Inläggets författare

      Usch, det låter inget vidare!
      Jag har tvåglasfönster i relativt nytt hus så det är ganska ok. Det märkligaste är nog den mentala biten: att ha mer kläder på sig inomhus än utomhus – det ska ju liksom vara tvärtom….
      Gott Nytt År!

      Gilla

      Svara
  3. Jan-Erik Öhlund

    Ja, kl. 23.00 önskar vi dig Xronia Polla och även våra andra Ierapetravänner av olika nationaliteter. Hoppas vårt nästa år blir ännu bättre (om möjligt)!
    Nyårskram / Jannis och Ylva

    Gilla

    Svara

Lämna en kommentar